Vuosina 1971 ja 1973 järjestettiin Oulussa Pohjois-Suomen opettajapäivät. Molemmissa tapahtumissa keskeinen aihe oli opettajajärjestöjen yhdistyminen.
Oppikoulunopettajien keskusjärjestön ja Suomen opettajain liiton tavoitteet olivat tuohon saakka olleet usein keskenään ristiriitaiset. Peruskoulun alun nopeutuminen muutti tilanteen. Uudistuvassa koulumaailmassa tarvittiin myös uutta opettajajärjestöä.
Nyt tiedämme, että tuolloin tehtiin viisas ratkaisu. Merkittävä yhteiskunnallinen muutos vaati uuden suunnan ottamista. Vastakkainasettelun sijaan tarvittiin yhtenäisyyttä. Vaadittiin paljon työtä, mutta yhteinen näkymä synnytti vahvan tahdon toimia.
Ehkä ryhmässäsi istuu tuleva Nobel-palkinnon saaja.
70-luvun Opi-päivien atk-esitelmistä olemme harpanneet tekoälyn pähkäilyyn. Mutta samoin kuin yli 50 vuotta sitten pohdimme tänäänkin kansakuntamme ja maailman tilannetta. Minne päin haluamme kompassin kääntää? Mihin suuntaan on viisasta kulkea? On paljon isoja asioita ratkaistavana.
Presidentinvaalien ensimmäinen H-hetki on käsillä. Vaalipuheissaan ehdokkaat korostavat kaikille kansalaisille yhteistä Suomea. Tavoite on mitä tärkein. Kaikilla on oltava mahdollisuudet hyvään elämään. Kaveria ei jätetä.
Tasavallan presidentti Niinistö nosti uudenvuodenpuheessaan esille osaamisen Suomen pääomana. ”Osaamista on ollut, koska on pidetty arvossa oppimista, opettamista ja opettajaa”, hän sanoi.
Ehkä luokassasi tai ryhmässäsi istuu Suomen tuleva presidentti, tuleva Nobel-palkinnon saaja, koko maailman kannalta keskeisen innovaation kehittäjä, tulevaisuuden Mahatma Gandhi tai äiti Teresa.
Toivottavasti ympärilläsi istuu lapsia, nuoria tai aikuisia, jotka haluavat hyvän elämän ja joilla on vahva tahto vaikuttaa myös muiden parhaaksi. Tuohon haluun ja vahvaan tahtoon me opettajat saamme päivittäin olla vaikuttamassa. Mikä huikea mahdollisuus.
Pidetään tämä mielessä myös niinä päivinä, kun Niinistön viisaat sanat tuntuvat ympärillämme unohtuneen.
Katariina Kattelus on OAJ:n ensimmäinen varapuheenjohtaja.
X:ssä @KataKattelus