Lukijan mielipide: Tulevaisuustakuu lapsille ja nuorille

Lapsiperheköyhyys on totta ja koulutus periytyy. Ei koulua vaan elämää varten -koulutuspolitiikka muutti suuntaa 2000-luvun alussa.

Ei koulua, vaan elinkeinoelämää varten! Sitä hintaa maksamme edelleen. Samalla kilpailuyhteiskunta uuvuttaa nuorensa valmistaessaan heitä kisaamaan opiskelupaikoista.

En halua lasten luokkayhteiskuntaa, jossa mahdollisuudet perustuvat vanhempien varallisuuteen. Kaikki lapset ja nuoret ansaitsevat tulevaisuustakuun. Sen toteuttaminen on aikuisten velvollisuus.

Siihen kuuluu ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ja maapallon elinkelpoisena säilyttäminen. Tämä on myös lasten suojelua.

En halua lasten luokkayhteiskuntaa.

 

Tulevaisuustakuuta on myös koulutustakuu, maksuton laadukas koulupolku varhaiskasvatuksesta korkeakouluun.

Oppimisen tukea pitää vahvistaa säätämällä sitova erityisopettajamitoitus ja ryhmäkoon pienentäminen varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja toisella asteella.

Lisätunti peruskouluun kannattaa toteuttaa alkuopetuksessa, jotta varmistetaan lukutaito kaikille. Opettajien täydennyskoulutuksen turvaaminen tukee koulukiusaamisen ehkäisyä.

Maksuton peruskoulu ja toinen aste ovat jo vähentäneet eriarvoistumista, vaikka eivät sitä yksin poista. Opintorahan suuruutta pitää nostaa niin, ettei kenenkään tarvitse syödä kaurapuuroa velkarahalla.

Perustulo tukisi myös työttömänä opiskelua ja alanvaihtoa.

 

Terapiatakuu on tulevaisuustakuuta. Siihen kuuluu myös psykoterapiaa kevyemmät hoitomuodot ja mielenterveystarkastukset terveystarkastusten yhteydessä kouluissa.

Yhtään lasta ja nuorta ei saa jättää putoamaan kelkasta. Ei ole vanhuksilla hoitajia, jos nuoret eivät jaksa elää.

Jokaisella poliittisella päätöksellä voidaan lisätä tai vähentää eriarvoistumista. Reilu perhepolitiikka, koulutuspolitiikka ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tukevat lasten ja nuorten elämää.

 

Sirkku Ingervo
eduskuntavaaliehdokas (vas.) luokanopettaja, erityisopettaja, opo kaupunginvaltuutettu Jyväskylässä