Muistokirjoitus: Tuula Rasimus 14.5.1946–19.8.2023


Tuula Rasimus, o.s. Hirvi, syntyi 14.5.1946 Lappeen Hanhikempissä Toivo ja Olga Hirven maanviljelijäperheen neljäntenä lapsena viidestä. Hän varttui maaseutuympäristössä ja omaksui maanläheisen sekä toimeliaan elämisen mallin perheeltään. Kotoaan hän sai myös kristilliset ja isänmaalliset elämänarvot, jotka kantoivat häntä koko elämän ajan.

 

Kansakoulun ja keskikoulun Tuula kävi Lappeenrannassa, kuten myös naiskotiteollisuuskoulun kurssit. Käsityötaidot ovat periytyneet kotoa Olga-äidin verenperintönä, joten Tuula hakeutui Savonlinnan Seminaariin 1965 valmistuen kotitalouden ja tyttöjen käsityön opettajaksi 1970. Savonlinnasta löytyi myös puoliso Seppo, jonka kanssa Tuula avioitui 1969 ja heille syntyi myöhemmin kaksi lasta.

Ensimmäinen opettajan toimi oli Savonrannalla käsityön opettajana 1970–1973 kunnes perhe alkoi kasvaa. Ammattiuransa Tuula teki opettajana Savonlinnan eri oppilaitoksissa etupäässä tekstiilityön ja kotitalouden aloilla. Pitkän työrupeaman hän teki Joensuun yliopiston Savonlinnan kampuksella tekstiilityön opettajan koulutuslinjalla valmentaen tulevia opettajia. Työn ohessa Tuula suoritti myös kasvatustieteen maisterin tutkinnon 1999.

Opettajan tehtävistä Tuula siirtyi vetämään perheen maatilamatkailuyritystä. Tästä tuli hänen pääasiallinen toimensa 2000-luvun alusta poismenoonsa saakka. Yhteydet ja kiinnostus koulumaailmaan säilyivät tiiviinä perheenjäsenten opetus- ja koulutusalan työuria seuratessa.

Tuulalla oli lukuisia yhteiskunnallisia toimia ja harrastuksia mm. politiikassa, Savonlinnan kaupungin hallinnossa, Suur-Savon Osuuskaupassa ja Lions-toiminnassa. Kirkolliset luottamustehtävät jatkuivat sekä paikallisesti että valtakunnallisella tasolla 24 vuoden ajan.

Tuulan toimelias elämä päättyi yli kaksi vuotta kestäneen sairauden uuvuttamana perheen läsnä ollessa 19.8.2023. Monet Tuulan entiset kollegat ja oppilaat ovat muistelleet häntä tarkkana, idearikkaana ja asioihin suurella sydämellä paneutuvana opettajana.

 

Helena Rasimus,
Tuulan tytär