Muistokirjoitus: Paavo Leppälä 18.5.1941–7.3.2024

Tarinoitsija on poissa

 

Isäni, luokanopettaja Paavo Leppälä nukkui pois Seinäjoella 7.3.2024. Hän oli 82-vuotias, syntynyt 18.5.1941 Kurikassa, Kohtanevan torpassa.

Maanviljelijän poika viihtyi ikänsä maan antimien äärellä, mutta oppi jo vanhemmiltaan myös lukemisen merkityksen. Lukuinnon lisäksi hänelle kehittyi proosallinen taito havainnoida ja kuvata niin maailmaa kuin ihmisyyden olemustakin.

Opiskellessaan luokanopettajaksi Raahen seminaarissa isä avioitui kannuslaisen Maiju os. Mäki-Petäjän kanssa. Suru oli lamauttava, kun Maiju menehtyi äkillisesti ensimmäisen avioliittovuoden aikana. Keskustelut lesken osan kokeneen Eemeli-isän kanssa loivat pohjaa isäni kyvylle kohdata myös muiden ihmisten surua. Hän osasi kuunnella ja löytää eteenpäin kantavia sanoja.

Loppuelämän kumppaniksi löytyi Maire os. Lahtinen Nurmosta, ja lapsia syntyi neljä. Opettajapariskunta teki valtaosan työurastaan Nurmon kirkonkylän ala-asteella. Isä oli tarvittaessa jämäkkä, mutta myös lämpimän humoristinen ja turvalliseksi koettu opettaja.

Julkisten rooliensa muotoilemisessa isä oli tarkkatahtoinen. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen rajoittui kirjastotoimikuntaan. Rakkaampaa oli esiintyminen erilaisten kuorojen riveissä. Kaikkialla missä liikkui, isä kevensi tunnelmaa leikkisällä asenteellaan ja osuvilla sutkautuksillaan.
Kodin verstaan rauhassa puukäsityön opettajan taidot jalostuivat aina viulunrakennukseen saakka. Myöhemmin syntyi myös nahka- ja tiffanytöitä, kynästä taas niin tekstejä, piirroksia kuin sävellyksiäkin.

Vanhuusvuosia ilahduttivat viiden lapsenlapsen syntymät. Muistisairaudet hidastivat tahtia, mutta eivät ehtineet runnella isän persoonaa. Herkkyys vain lisääntyi avioliitossa ja rukouksesta tuli hänelle yhä läheisempää. Aivoinfarktin ja keuhkokuumeen uuvuttama Paavo sai rauhallisen lähdön.

 

Paavo Leppälän siunaus- ja muistotilaisuus pidetään Nurmon kirkossa pääsiäislauantaina 30.3.2024 klo 12:00.

 

Hanna Leppälä
Kirjoittaja on edesmenneen tytär