Muistokirjoitus: Matti Yli-Tepsa 21.4.1936–3.5.2023

OPETUSNEUVOS MATTI YLI-TEPSA
21.4.1936–3.5.2023

 

Matti syntyi Sodankylän Sattasessa. Kansa- ja keskikoulun jälkeen hän haaveili metsäalasta, mutta opettajaäiti ja metsänvartijaisä ostivat pojalleen harmonikan ja lahjoivat tämän hakeutumaan Kemijärven seminaariin.
Hän valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1959 ja aloitti työn Kittilän Kelontekemässä, jossa perusti perheen Rauha-vaimonsa kanssa.

 

Keväällä 1972 hän täydensi opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 1973 hän oli perustamassa Sodankylään Jutajaiset-tapahtumaa.
Sattasen ala-asteelle hänet valittiin opettajaksi vuonna 1974 ja samana vuonna Sodankylän koulutoimenjohtajaksi. Hän aloitti vuonna 1976 Ruijassa kansanmusiikin keruutyön suomensukuisten keskuudessa.
Työstä hän kokosi kuopuksensa Merjan kanssa laulu- ja tietokirjan Maastamuuttajien laulu vuonna 2008. Aiemmin hän oli opettajakollegoidensa kanssa toimittanut kaksi Lapinlasten laulukirjaa.

 

Vuosina 1983–1996 Kitisenrannan ala-asteen rehtorina työskennellessään Matti osallistui Sodankylän kuntapolitiikkaan. Hän toimi kunnanvaltuutettuna kaksi kautta, joista toisen kunnanhallituksen puheenjohtajana.
Rehtorina hän oli lämmin, helposti lähestyttävä. Kodin tehtävä oli hänen mukaansa asettaa käyttäytymiselle rajat, minkä jälkeen koulun oli helppo toimia yhteistyössä kodin kanssa. Hän osallistui mielellään koulun juhliin, joista viimeiset hänen kanssaan vietimme vappuaattona 1996, jolloin hän jäi eläkkeelle.

 

Eläkevuosina hänellä oli enemmän aikaa harrastuksiin. Hän metsästi, kalasti, teki kotiseututyötä, toimi naapurikunnissakin kuoronjohtajana, johti hanurikerhoa, lauloi kuorossa sekä sävelsi ja sovitti musiikkia.
Opetusneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 2003.

Matti kuoli kotiseudullaan Sodankylässä

 

Mattia kaipaavat Rauha-puoliso, opettajatyttäret Tarja, Marja ja Merja perheineen sekä sukulaiset ja ystävät.

Muistokirjoitus pohjautuu Marjan muistoihin isästään. Tekstin on koonnut KT Irja-Kaisa
Lakkala, joka on lisännyt myös omia muistojaan opettajastaan, rehtoristaan ja ystävästään.