Muistokirjoitus: Marja Havo 24.5.1941–19.10.2023

19.10. saimme suruviestin: ystävämme ja kollegamme Marja Havo oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

 

Marja syntyi Savitaipaleella 24.5.1941. Kansakoulun jälkeen hänet lähetettiin Lappeenrantaan oppikouluun ja hän kirjoitti ylioppilaaksi Saimaan yhteislyseon ensimmäisen ylioppilasluokan mukana keväällä 1961. Opinnot jatkuivat sitten Helsingin yliopistossa, jossa opiskeluaineiksi valikoituivat englanti, ruotsi ja latina. Opiskeluaikanaan hän sai latinan opiskelujen ansiosta stipendin Rooman Villa Lanteen.

Marja aloitti työuransa Kuusankoskella, mutta siirtyi pian tuttuun koulukaupunkiinsa Lappeenrantaan, jossa hän toimi englannin ja ruotsin lehtorina Kimpisen yläasteella aina eläkkeelle jäämiseensä asti v. 2001.

Marja oli erinomainen opettaja. Entiset oppilaat muistavat usein Marjan lempiopettajana. Hän jaksoi huumorintajunsa avulla kohdata myös vaikeita murrosikäisiä ja tulla toimeen heidän kanssaan. Opettajainhuoneessa hän oli positiivinen ja iloinen ja hänellä oli hyvin herkkä taito vaistota, milloin joku oli avun tai tuen tarpeessa.

Marja oli kiinnostunut lähes kaikesta. Hän osallistui kaupunkimme kulttuuririentoihin ja oli aktiivisesti mukana Lappeenrannan Akateemisten Naisten toiminnassa usean vuosikymmenen ajan. Eläkkeelle jäätyään hän suoritti opastutkinnon ja toimi miehensä Matti Hämäläisen kanssa oppaana Lappeenrannan turisteille. Marjalla ja Matilla oli myös oma jouluperinne – he kiersivät laulavana joulupukkina ja –muorina ilahduttamassa ystäviään jouluaattoisin.

Marja myös liikkui mielellään luonnossa. Vaikka elämäntavat olivat juuri sellaiset, mihin ihmisiä aina kehotetaan henkisen vireyden säilymiseksi, muistisairaus vei hänet hoivakotiin jo kesällä 2016. Viimeisten elinvuosien aikana hänen elämänsä supistui hoivakodin yhteen huoneeseen, mutta mielessämme hän säilyy aina virkeänä, iloisena ja luotettavana hyvänä ystävänä.

 

Marketta Holopainen, Kaija Kangas ja Leena Kohvakka-Turja
Marjan ystäviä ja kollegoita Kimpisen koulusta