Muistokirjoitus: Jouko Tuhkanen 29.3.1932–21.8.2023

Rehtori Jouko Tuhkanen syntyi 29.3.1932 Kuopiossa ja menehtyi
91-vuotiaana Vantaalla 21.8.2023.

 

Jouko Tuhkanen valmistui ylioppilaaksi Varkauden yhteislyseosta 1952 ja filosofian kandidaatiksi 1959 Helsingin yliopistosta pääaineenaan historia. Jouko oli koko työuransa rehtori: Sukevan yhteiskoulu (1959–1960, vt), Roukon yhteiskoulu (1960–1971) Valkeakoskella, Martinlaakson yhteiskoulu ja lukio (1971–1995). Valkeakoskella ja Vantaalla Joukolla oli edessään uuden koulutalon suunnittelu- ja rakennustyö.

Rehtorina Jouko oli kuunteleva, välittävä ja kannustava. Innovatiivisessa ilmapiirissä opettajat intoutuivat rohkeisiin uudistuksiin. ”Martsarin” lukiosta tuli laadukas ja vetovoimainen. Jouko ymmärsi nuoria, ja opiskelijat arvostivat suuresti häntä, samoin vanhemmat.

Joukon elämään tuli romantiikkaa 1960, kun hän solmi avioliiton Kaisu Parviaisen kanssa. Jouko pyysi Kaisua ensin vaimokseen, sitten sihteerikseen. Kaisu oli koulusihteeri Joukon eläkkeelle siirtymisen asti ja aviovaimo Joukon kuolemaan asti. He olivat yhdessä aina. Ainutkertainen rakkaustarina kesti 63 vuotta. Perheeseen syntyi kolme poikaa: Kari, Jari ja Ari, lastenlapsia kaksi, lastenlastenlapsia kuusi. Heille Jouko oli rakastava isä, Ukki ja Iso-Ukki.

Jouko harrasti urheilua ja tanssimista. Kaisu ja Jouko olivatkin tuttu aviopari lukuisilla risteilyillä. Matkoilla he tutustuivat historiallisiin kohteisiin ja nauttivat taide-elämyksistä.

Joukon siunaustilaisuudessa 7.9. omaisten lisäksi senioriopettajat jättivät jäähyväisensä sanoin:

Rakas Jouko, ystävä, työtoveri, Martsari-hengen luoja.
Sinä lähdit, mutta jätit meille arvokkaan perinnön:
kokemuksen hyvästä työyhteisöstä,
sovusta, tuesta, kannustuksesta.
Ehkä vielä katsot taaksesi ja sanot meille:
Kaikki järjestyy, elämä on ihanaa.
Arvostakaa jokaista hetkeä, jonka elätte.
Arvostakaa jokaista ihmistä, jonka tapaatte.
Me jäämme kaipaamaan Sinua, Jouko,
Me jäämme kiittämään Sinua, Jouko.

 

Sinikka Kuusniemi, rehtori emerita, Martinlaakson lukio
Maissi Salmi, lehtori emerita, Martinlaakson lukio