Muistokirjoitus: Irja Elina Rautakorpi 3.11.1932–26.3.2023

Oppilaanohjauksen lehtori Irja Elina Rautakorpi (o.s. Koskinen)
3.11.1932 (Äänekoski) – 26.3.2023 (Korppoo)

 

Irja opiskeli kansakoulun opettajaksi Jyväskylän Kasvatusopillisessa korkeakoulussa, jossa tapasi Eskon, tulevan aviomiehensä. Esikoinen Martti syntyi 1955. Suomi tuli tutuksi parin hakiessa työpaikkaa samalta seudulta: Lahti, Turku, Pieksämäki (Peiposjärven koulu 1958-1964), Pudasjärvi, Oulu (1965-1967), Raisio (1967-1992).

 

Peiposjärven vuosina perhe kasvoi, kun Pirkka syntyi 1959 ja Sirkku 1963. Kotiapulaiset mahdollistivat työn ja arjen pyörittämisen. Perhe oli mukana kyläyhteisössä ja nuorisotoiminnan kehittämisessä. Irja opetti ala-luokkia I-III ja Esko yläluokkia IV-VI.

 

Opettajina Irja ja Esko arvostivat ammatillisen pätevyyden täydentämistä ja hyvien koulunkäyntimahdollisuuksien takaamista lapsilleen. Irja täydensi koulutustaan opiskelemalla psykologiaa ja saksaa Turun yliopistossa. Toive yhteisestä työpaikasta toteutui myös Raisiossa Vaisaaren yläasteella, jossa he toimivat opettajina ja pätevöitymisopinnot suoritettuaan oppilaanohjauksen lehtoreina noin 20 vuotta, eläkeikään asti.

 

Eläkkeelle jäätyään Irja ja Esko muuttivat kesäkodilleen Korppooseen. Irja toimi Eskon omaishoitajana useita vuosia, kunnes Esko siirtyi ajasta ikuisuuteen kesällä 2010. Sirkku-tytär on mahdollistanut äidin ympärivuotisen asumisen kotona.

 

Irja oli monipuolisesti lahjakas, luova ja taiteellinen. Hän jatkoi Eskon poismenon jälkeenkin laulamista Korppoon kirkkokuorossa. Irja oli lahjakas kuvataiteilija ja maalaamissaan tauluissa välittyy hänen elämänsä värit, muodot ja sielukkuus. Irjan fantasiaan perustuva kuvakirjaluonnos jäi odottamaan pöytälaatikossa julkaisua.

 

Irjalla oli kuolemaansa asti terävä muisti, hän seurasi ajankohtaisia uutisia lehdistä, televisiosta ja radiosta ottaen mielipidekirjoituksillakin kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

 

Elämästä kiittäen
lapset Martti, Pirkka ja Sirkku Rautakorpi