Muistokirjoitus: Esko Kalervo Kantola 11.3.1952–30.3.2024

Aikuiskouluttaja Esko Kalervo Kantola menehtyi pääsiäislauantaina 30.3.2024 Huittisissa vaikeaan sairauteen. Hän oli syntynyt 11.3.1952 Saarijärvellä.

 

Esko työskenteli Huittisten ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa (myöh. Sataedu). Hän opetti linja-auton kuljettajia sekä yhteisistä aineista matematiikkaa ja fysiikkaa. Opettajasta Esko yleni Auto- ja kuljetusalan toimialajohtajaksi. Työelämästä Esko jäi pois vuonna 2008.

Esko oli OAJ-aktiivi. Hän oli Huittisten Aikuiskouluttajat ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja. Aikuiskouluttajien liitto AKOL ry:n (nyk. Aikuisopettajien liitto AKOL ry) valtakunnalliseen toimintaan Esko tuli mukaan 1990-luvun puolivälissä. Hän toimi Auto- ja kuljetusalan edustajana OPM:n koulutustoimikunnassa sekä OPH:n tutkintotoimikunnassa. Myöhemmin hänestä tuli myös hallituksen tutkintovastaava ja OAJ:n järjestötoimikunnan jäsen.

Vuonna 2005 AKOL ry:n vuosikokouksessa Lappeenrannassa Esko valittiin hallituksen varapuheenjohtajaksi. Samana vuonna AKOL ry:n ja OAJ:n jäsenmäärä kasvoi useilla sadoilla jäsenillä, kun vapaan sivistystyön tuntiopettajat siirtyivät jäseniksi. Varapuheenjohtajana ja järjestöpoliittisen jaoksen vetäjänä Esko oli vahvasti luomassa AKOL ry:lle uutta toimintakulttuuria kahden eri opettajaryhmän yhteisenä edunvalvontajärjestönä.

Järjestötyö valitettavasti keskeytyi talvella 2008, kun Esko joutui jättämään luottamustehtävänsä liitossa terveydentilan heikkenemisen vuoksi. Heti keväällä Lahden vuosikokouksessa vuonna 2008 hänet valittiin AKOL ry:n ensimmäiseksi kunniajäseneksi.
Esko osallistui kuitenkin vielä aktiivisesti liiton vuosikokouksiin oman jäsenyhdistyksensä virallisena edustajana. Hän myös piti useita kunniajäsenen puheenvuoroja kokousväelle. Viimeisen kerran Esko oli mukana Oulun vuosikokouksessa keväällä 2022.

Muistamme Eskon kohteliaana, kaikkia yhdenvertaisesti kohtelevana sekä kannustavana yhdistystoimijana ja kollegana.

 

Eskon muistoa kunnioittaen,
Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n hallitus