Muistokirjoitus: Anu Hirviniemi 21.1.1968–15.6.2023

Anu Hirviniemi

Luokanopettaja Anu Liisa Hirviniemi kuoli pitkäaikaiseen sairauteen kotonaan Espoossa 15.6.2023. Hän oli syntynyt Kurikassa 21.1.1968.

 

Anun lapsuus ja nuoruus olivat täynnä iloista toimintaa. Hän harrasti monipuolisesti musiikkia, kirjallisuutta ja liikuntaa sekä toimi aktiivisesti seurakunnassa ja partiossa. Isä ja isosisko viitoittivat tietä opettajan uralle. Anu valmistui luokanopettajaksi Turun yliopiston Rauman OKL:stä jouluna 1991.

 

Anu aloitti työuransa Kurikassa Säntin koululla, siirtyi sieltä puolen vuoden jälkeen Espooseen Eestinkallion kouluun ja lopulta Tuomarilaan, jossa hän toimi virassa kuolemaansa saakka. Anu ehti saada uransa 30-vuotiskukkaset koulullaan mutta pian sen jälkeen joutui jäämään sairaslomalle.

 

Anu teki työnsä tunnollisesti ja pyrki aina etsimään oppilaidensa parasta. Hän johti koulullaan musiikkiesityksiä ja toimi säestäjänä. Anu oli myös taitava käsitöissä sekä piti tärkeänä lasten ohjaamista lukemisen pariin. Kenellekään ei kuitenkaan jäänyt epäselväksi, että Anun elämässä perhe oli tärkeintä. Puoliso ja lapset olivat Anulle kaikki kaikessa. Kun lapset olivat muuttaneet omilleen, Popi-koira sai hänet kiirehtimään kotiin töistä – ja miksei myös nautinnollinen oma hetki lempisarjoja katsellen.

 

Anu oli todellinen kulttuurin suurkuluttaja. Hän kävi museoissa, näyttelyissä ja konserteissa lähes viikoittain. Viikonloppuisin ja lomilla hän touhusi mökillä Skaftungissa. Aina piti olla tekemistä. Luonnossa liikkuminen oli Anulle myös suuri voimavara. Sairauden ja siihen liittyvät hoidot hän otti vastaan sisukkaasti ja tyynesti, niistä numeroa tekemättä.

 

Anun elämä jäi turhan lyhyeksi, mutta se oli täyttä elämää. Hän opetti monet espoolaislapset nauttimaan niistä lahjoista, joita oli itsekin saanut ja käyttänyt muiden iloksi. Tytär Liisi jatkaa nyt äitinsä jalanjäljissä luokanopettajana Tuomarilan koulussa.

 

Taru Kivineva