Mira Laurinantti: Mahdollisuus kysyä, etsiä ja kasvaa

Opeopiskelija on inspiroiva hahmo. Juuri nyt kampuksilla vallitsee iloinen vilske ja riemunkirjavat tunnelmat.

Kymmenet tuhannet opiskelijat ovat aloittaneet korkeakouluopintonsa, muuttaneet mahdollisesti satojen kilometrien päähän kotoa ja etsivät paikkaansa uudessa ympäristössä.

 

Samaan aikaan opintojensa toisessa päässä nuori opettaja aloittaa ensimmäistä syksyään työelämässä. Ensimmäistä siltä kannalta, että työtä ei enää yritetä sovittaa yhteen opintojen kanssa – monet opeopiskelijat työskentelevät opintojensa ohessa.

Työelämään siirtyminen saattaa tuntua vähintään yhtä isolta askeleelta ja tunteiden myllerrykseltä kuin opintojen aloittaminen. Onneksi myllerrys tuntuu olevan samalla tavalla positiivista kuin opintojen alussa.

Millaisia ovat meidän nuoret opettajamme tänä syksynä? He ovat innokkaita ja energisiä. He ovat inspiroituneita ja kokeilevia. He ovat myös työelämää vasta opettelevia, rajojaan hapuilevia ja omaa työyhteisöään etsiviä.

Useamman vuoden kestäneen pandemia-ajan takia he ovat myös saattaneet valmistua ilman ainuttakaan lähiopetuksena tehtyä opetusharjoittelua.

Toivon jokaiselle onnistumisen tunteita ja yhteisöön kiinnittymisen kokemuksia.

 

Opiskeluaika sisältää valtavasti erilaisia merkityksellisiä vaiheita matkalla kohti valmistumista. Silti opinnot tarjoavat vain rajallisen määrän vuosia kasvaa professioon.

Toivon jokaiselle nuorelle sekä vastavalmistuneelle opettajalle tilaa, aikaa ja välineitä jatkaa kasvuaan. Toivon mahdollisimman monelle onnistunutta mentorointia, joka keventäisi uuden elämänvaiheen opettelua.

Toivon jokaiselle onnistumisen tunteita, yhteisöön kiinnittymisen kokemuksia sekä uskoa omaan pärjäämiseen työelämässä. Toivon, että jokainen pääsisi työssään kantamaan mukanaan samaa intoa ja paloa, jota olen nähnyt monessa muodossa opintojen aikana.

Ja toiveena sinulle, jo työelämää nähneelle opettajalle: Anna nuorelle opettajalle tilaa kysyä, etsiä ja kasvaa. Ota uusi opettaja vastaan alansa ammattilaisena ja ohjaa häntä eteenpäin työyhteisössä. Olemme kaikki osa maailman parasta alaa.

 

Mira Laurinantti on Suomen opettajaksi opiskelevien liiton Soolin varapuheenjohtaja.