”Tärkein tehtävämme on palauttaa Suomi koulutuksen mallimaaksi”, hän sanoi. Hiljenin. Mielestäni hän oli pahasti erehtynyt.
Lause kuulosti epäilyttävän samalta kuin ”Make America Great Again!” Muutettavat muuttaen: ”Tehdään Suomesta jälleen Pisa-mahtimaa!”
En tiennyt, miten tämän kohteliaasti sanoisin: ”Etkö huomaa, miten tuo kuulostaa aivan samalta kuin nationalistinen populismi, joka haikailee menetettyä kansakunnan suuruuden aikaa?”
En sanonut mitään.
Näemme, mitä kognitiivisesta kapitalismista on seurannut luonnolle ja ihmisyhteisöille.
Koulutus ei ole kansakuntien, koulujen tai yksilöiden kilpakenttä.
Tämä on alettu ymmärtää jopa OECD:ssä, joka on pyörittänyt Pisa-tutkimuksia neljännesvuosisadan. Inhimillisen pääoman teorian tilalle haetaan jotain muuta: tärkein päämäärä ei olisikaan kilpailukyky tai talouskasvu vaan hyvä, kukoistava elämä.
Pisa-menestys oli alun perinkin sivutuote. Ei sellaista kukaan osannut tavoitella, kun Suomen koulutusihme pulpahti pintaan 2000-luvulla.
Ensimmäisiä Pisa-tuloksia selitti tulostemme tasaisuus. Yhteiskuntapolitiikan kantava ajatus oli tasa-arvo, joka kantoi hedelmää monta vuosikymmentä. Viime aikojen politiikka on järjestelmällisesti tuhonnut hyvinvointiyhteiskunnan perusteita.
Polarisaation paheneminen näkyy kaikilla mittareilla. Myös Pisa-tuloksissa.
Menneen haikaileminen on kuin laittaisi rattaat hevosen eteen. Pisa-nostalgian sijaan on hyvä katsoa eteenpäin Johan Vilhelm Snellmanin tapaan: ”Sivistynyt ihminen on se, joka ihmiskunnan suurissa kysymyksissä ymmärtää aikansa vaatimukset, ja jolla on tietoa ja tahtoa edistää näitä yleisiä etuja.”
Kun ympärilleen katsoo, ei ole vaikea nähdä, mitkä ovat nyt ihmiskunnan suuria kysymyksiä. Suurin niistä on ekologinen kriisi.
Näemme, mitä kognitiivisesta kapitalismista on seurannut luonnolle ja ihmisyhteisöille: se on johtanut ennennäkemättömiin ympäristöongelmiin, joista pahimpia ovat ilmastonmuutos ja lajiston köyhtyminen.
Koulutuksen tärkein päämäärä on mennä näitä haasteita kohti. Sitä voisi kutsua vaikkapa ekososiaaliseksi tai planetaariseksi sivistykseksi.