Puheenjohtaja Olli Luukkainen: ”Uskon tähän juttuun”

Seisomme takanasi, rinnallasi ja tukenasi.

Näin lupasivat lastentarhanopettajavaltuutetut ehdottaessaan puheenjohtaja Olli Luukkaiselle jatkokautta. Myös kaikki muut opettajaryhmät halusivat Luukkaisen jatkavan OAJ:n johdossa.

 

Luukkainen linjaa valtuustokaudelle kaksi uutta tavoitetta. Hän haluaa uudistaa järjestötoimintaa ja selvittää, millaisia mahdollisuuksia digitalisaatio tarjoaa jäsenten palveluun.

Hänen tulevaisuudenkuvassaan digitalisaation tavoitteena ei ole henkilöstömenojen karsiminen vaan työajan vapauttaminen toisenlaisiin tehtäviin.

– Haluan olla pohtimassa, mitä mahdollisuuksia digitalisaatio voisi tarjota ammattijärjestötyössä. Voisiko robotti esimerkiksi vastata joihinkin jäsenten esittämiin kysymyksiin?

Kaikkea järjestötoimintaa – ei pelkästään ammattiyhdistystoimintaa – uhkaa Luukkaisen mukaan ajanpuute.

– Ihmisten ajasta kilpailee moni asia. Etenkin työelämässä olevat miettivät, mihin kaikkeen aika ja voimat riittävät työpäivän jälkeen. On tärkeää selvittää, mitkä ovat ne ay-toiminnan ydintehtävät, joita jäsenet arvostavat.

Luukkainen haluaa OAJ:n olevan järjestötoiminnan modernisoija ja ay-toiminnan uudistamisen edelläkävijä. Kunnianhimoinen tavoite on, että jo kahden vuoden kuluttua uudet tuulet puhaltaisivat ainakin osittain.

 

61 vuotta kesäkuussa täyttävä luokanopettaja ja kasvatustieteen tohtori on tyytyväinen, että on saanut koko uransa tehdä työtä koulutuksen puolesta.

– Uskon tähän juttuun. Kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen kanssa työskentelevät jäsenemme rakentavat hyvää tulevaisuutta. On ilo voida työskennellä tällaisen joukon kanssa.

Luukkainen kiittää myös vuosien mittaan kasvanutta yhteistyökumppaneiden verkostoa. Puheenjohtaja on saavuttanut aseman merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana.

– Alkukevään työmarkkinakierros esimerkiksi toi sellaista kokemusta, josta uskon olevan hyötyä jäsenille myös seuraavissa neuvotteluissa keväällä 2020.

 

Opetusalalle Luukkainen tavoittelee palkkatasoa, joka vastaa työn vaativuutta sekä työn edellyttämää korkeaa koulutusta. Myös koulutuksen resurssit ja työolosuhteet pitäisi saada kuntoon.

Tavoitteena on vahvistaa edelleen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Järjestö on terävöittänyt särmää sanomisissaan, ja tällä tiellä se myös jatkaa.

Uskottavuutta puheisiin tuo se, että järjestön taloutta on vuosikymmenten ajan hoidettu vastuullisesti. Vastapuoli tietää, että OAJ:llä on tarvittaessa taloudellinen mahdollisuus puolustaa vahvasti jäsenten etuja.

Pitkäjänteistä vastuullisuutta Luukkainen odottaa myös koulutuksen rahoitukseen.

– Jotta poliitikot ymmärtävät, miten monimuotoinen lasten ja nuorten joukko on, heidän on oikeasti kuunneltava opettajia ja esimiehiä. Odotan päättäjiltä vastauksia vaatimusten ja mahdollisuuksien väliseen ristiriitaan.

 

Kiireisen työelämän vastapainoksi Luukkainen tarvitsee ulkoilmaa. Kotioloissa pitkätkin työpäivät päättyvät usein sauvakävelylenkkiin. Todellinen henkireikä on kuitenkin Saimaan rannalla oleva mökki, jossa hän viettää mahdollisimman paljon aikaa kesät talvet.

Lomille lähteviä opettajia ja esimiehiä Luukkainen muistuttaa akkujen lataamisen tärkeydestä.

– Anna itsellesi aikaa levätä ja tyhjentää mieli. Nuku. Puuhastele mieleisiä asioita, käy vaikka ongella.

Lue samasta aiheesta