Läppärillä vuorottelua ja pieniä kärhämiä

Viidesluokkalaisen Viivi Hakolan äiti Harriet Jeffery-Hakola kertoo, että hänen tyttärensä etäopiskelua ovat leimanneet ”tekniset hässäkät”.

– Täytyy olla skarppina ja muistaa kysellä, miten lapsella menee. Yhtenä päivänä käytin neljä tuntia erilaisten sähköisten ongelmien kanssa säätämiseen. Ensin Teams ei toiminut tyttäreni vanhalla koneella, ja sitten oli ongelmia saada se hänen käyttöönsä minun koneellani.

Jeffery-Hakola opiskelee muusikoksi ja siksi hänelläkin on päivittäin Teams-tapaamisia omissa opinnoissaan. Äiti ja tytär joutuvat vuorottelemaan samalla läppärillä.

Jeffery-Hakolan koko viisihenkinen perhe on karanteenissa. Lapset ovat 6-, 10- ja 12-vuotiaita.

– Pieniä kärhämiä on ollut. Laitettiin takapihalle trampoliini, jotta lapset pääsevät välillä tuulettumaan.

Jeffery-Hakola uskoo, että koulu tekee poikkeusoloissa parhaansa.

– En kehtaisi ruveta valittamaan mistään.

 

Viivi Hakolan mielestä hankalinta etäopetuksessa ovat olleet ”konejutut” ja se, että hänen valinnaisena kielenä opiskelemaansa ranskaa on vaikea opiskella kotona.

– Ranskan tehtäviä on annettu, mutta tuntuu, että en opi mitään. Koneella ei saa aina yhteyttä, ja opettajan on keskusteltava jokaisen kanssa pitkät puhelut.

Hyviäkin puolia etäopiskelusta löytyy. Parasta on Hakolan mielestä se, että saa nukkua pidempään.

– Minusta koulu alkaa tavallisesti liian aikaisin. Nyt tehtäviä voi tehdä milloin vain. Minulla on silti herätys päällä, koska muuten nukkuisin vaikka kuinka pitkään.

Etäopiskelun ja karanteenin takia Hakola on ollut kaksi viikkoa erossa kavereistaan. Se tuntuu ”ikävältä ja oudolta”.

– Kotona tulee pikkusiskojen kanssa koko ajan riitaa. Silloin menen omaan huoneeseeni ja kerron isälle ja äidille.