Lähiopetus pelottaa luokanopettajaa – rokotus olisi saatava nyt nopeasti

Koronan uudet muodot ja tahmea rokotustahti huolettavat luokanopettajaa.

Kevät ei lupaa kevennystä koronatilanteeseen. Paluu lähiopetukseen on jännittänyt myös luokanopettaja Katri Nirhamoa.

− Kilpajuoksu taudin uusien varianttien ja hitaan rokotustahdin välillä kuumottaa.

Koulupäivän aikana Nirhamo ei ehdi pohtia koronaa. Ykkösten kanssa keskitytään oppimiseen, mutta kotiin palatessa iskee huoli omasta työturvallisuudesta ja läheisten terveydestä. Koronarokotus olisi iso helpotus.

OAJ on vaatinut, että opettajat pitää rokottaa heti riskiryhmään kuuluvien jälkeen, jotta yhteiskunnan toimivuus saadaan turvattua.

− Meillä ei ole toimivaltaa antaa valtakunnallisia koronaohjeita, mutta olemme aktiivisesti vaikuttaneet muun muassa eduskunnan sivistysvaliokuntaan ja opetusministeriöön, jotta etä- ja lähiopetukseen on saatu kunnon ohjeet, koulutusjohtaja Heljä Misukka kertoo.

Nettisivuillaan OAJ päivittää jäsenilleen valtakunnallisia koronaohjeita ja seuraa opettajien jaksamista Fiilismittarilla.

 

Vastuu ohjeiden noudattamisesta ja työturvallisuudesta on aina työnantajalla. Työpaikoilla työturvallisuutta pitää lain mukaan seurata työsuojelun yhteistoiminnassa.

Oman koulun ohjeet ovat Katri Nirhamon mukaan olleet hyvät, ja Turun koronanyrkki on torjunut tartuntoja kiitettävästi.

− Opettajille jaettiin maskeja Vasaramäen koulussa jo ennen kuin suositukset tulivat voimaan, ja isojakin oppilasjoukkoja on siirretty ketterästi etäopetukseen, kun tartuntoja on ilmennyt.

Vaikka lähiopetus on Nirhamollekin mieluisampi vaihtoehto, hän toivoo etäopetukseen siirtymistä, jos kyse on omasta ja lasten terveydestä. Itse hän on tottunut hybridimalliin ja valmistautunut vanhempien ja oppilaiden kanssa jo ennalta siihen, että luokka voi joutua etäopetukseen.

 

Vasaramäessä opetusryhmät pidetään erillään, mutta luokan sisällä lapsia on vaikea pitää kaukana toisistaan. Käsiä pestään ahkerasti, ja Nirhamo avaa ikkunoita tiuhaan, jotta ilma vaihtuu.

− Suurimmassa osassa kouluja turvavälejä on mahdoton pitää. Seiniä ei voi levittää eikä kellonaikoja venyttää. Pelottavimpia ovat ruokailut, joissa ollaan ilman maskia.