Kurkistus entisajan elämään

Marja Manninen vie Finnan Luokkahuoneesta sisältöjä historianopetukseen. Valmiit tehtävät helpottavat etäkouluarkea.

Kuvittele itsesi pommisuojaan valokuvassa olevien henkilöiden kanssa ja kirjoita tviitti olostasi siellä. Kerro, mitä ajattelet ja tunnet.

Talvisotaan voi paneutua vaikkapa tällaisen tehtävän johdattamana. Espoolainen historian ja yhteiskuntaopin opettaja Marja Manninen on opettanut kasiluokkalaisilleen kotirintaman sotaa Finnan kuva-aineiston avulla.

Suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden tuottama hakupalvelu Finna.fi on koonnut opettajien avuksi Luokkahuone-sivuston, jossa on myös valmiita tehtäväpaketteja peruskoululaisille ja lukiolaisille.

 

Karakallion koulussa työskentelevä Manninen käyttää Finnaa historiallisen empatian, kotiseutuhistorian, lähteiden käytön ja kuva-analyysin opettamiseen.

– Finna on historianopettajan aarreaitta. Siellä on paljon asiantuntijoiden valikoimaa luotettavaa kuva-aineistoa ja valmista opetusmateriaalia.

Digitaalisista opetusmateriaaleista on iloa etenkin etäkoulussa. Manninen on suunnitellut teettävänsä oppilailla kevään aikana ainakin kodin keittiö- ja ruokakulttuuria käsittelevän tehtävän.

 

Finnan käytettävyys on Mannisen mukaan kehittynyt vuosien saatossa. Hänellä olisi kuitenkin ylläpitäjille toive, joka helpottaisi poikkeusoloissa työskentelyä.

– Keräämäni kuvamateriaalin voin jakaa kollegalle, mutta hänelle eivät siirry ne tehtävät, jotka olen laatinut kuviin itse. Tehtävineen päivineen jakaminen olisi nyt tärkeä ominaisuus.

 

Luokkahuone verkossa

  • Finna.fi-hakupalvelu auttaa löytämään digitoituja aineistoja, jotka taipuvat moniin oppiaineisiin.
  • Oppitunteja voi elävöittää esimerkiksi historiallisilla valokuvilla, kartoilla, äänitteillä tai elokuvilla.
  • Luokkahuone-sivustolle on koottu tehtäväpaketteja, jotka käsittelevät muun muassa sota-aikaa, kolttasaamelaisten historiaa ja suomalaista muotoilua. Sivustoa kehitetään opettajilta saadun palautteen pohjalta