Jäsenelle nyt: Haaveiletko opiskelusta?

Opettajan työstä voi jäädä opintovapaalle. Sen anominen on mahdollista tietyin ehdoin.

– Onko oppilaitos, jossa opettaja aikoo opiskella, opintovapaalain alainen? Ensimmäiseksi työntekijän kannattaa tarkistaa, järjestääkö oppilaitos opintovapaaseen oikeuttavaa koulutusta, erityisasiantuntija Laura Nurminen OAJ:stä vinkkaa.

Tämän voi tarkistaa suoraan oppilaitoksesta.

Lisäksi omalta työpaikalta on syytä selvittää, onko opintovapaalle jääminen mahdollista.

 

Opintovapaa edellyttää, että päätoiminen palvelussuhde on kestänyt vähintään vuoden saman työnantajan palveluksessa yhdessä tai useammassa jaksossa. Enintään viiden päivän opintovapaa edellyttää vähintään kolmen kuukauden palvelussuhdetta yhdessä tai useammassa jaksossa.

Opintovapaata voi anoa eri pituisiin ja erilaisiin opiskelutarkoituksiin. Sitä voi käyttää niin päätoimiseen opiskeluun, tutkinnon loppuun saattamiseen, opinnäytteen työstämiseen kuin koetilaisuuteen osallistumiseen.

– Opintovapaata on mahdollista hyödyntää esimerkiksi gradun tekemiseen, Nurminen sanoo.

 

Opintoajan rahoittamiseksi kannattaa selvittää oikeus aikuiskoulutustukeen. Tuen saaminen edellyttää kahdeksan vuoden työkokemusta, joka voi sisältää eri pituisia jaksoja eri työpaikoissa.

Nurminen kehottaa tutustumaan OAJ:n nettisivuilta löytyvään Työelämäoppaaseen. Hän muistuttaa myös olemaan yhteydessä omaan luottamusmieheen ja varmistamaan häneltä, mitä opintovapaan anomisessa tulisi huomioida.