Järvikaupungin lukiossa nostettiin purjeet

Lohjan yhteislyseon lukio järjesti syksyllä purjehduskurssin. Lohjanjärvi oli kurssin toteutukselle oivallinen ympäristö, ja paikallinen pursiseura Lohjan purjehtijat lähti avoimin mielin mukaan yhteistyöhön.

Idea kurssista tuli oman purjehdusharrastukseni kautta. Lukiolaiset ovat aika kuormitettuja teoriapainotteisesta opiskelusta ja purjehduksen kautta voimme tarjota heille jotain aivan muuta.

 

Soveltava kurssi koostui neljästä teoriatunnista, neljästä harjoituspurjehduksesta kaupungin edustalla sekä viikonloppupurjehduksesta järven toiseen päähän, jossa oli tarjolla ruokaa, saunat, iltanuotio ja yöpyminen.

Kurssille osallistui 29 opiskelijaa. Purjehdukset järjestettiin paikallisien purjehtijoiden köliveneillä, jotka eivät voi kaatua. Jokaisessa veneessä oli 3–6 opiskelijaa sekä veneen hyvin hallitseva kippari.

Opettajana oli ilo päästä jakamaan nuorille purjehduksen riemua ja ohjaamaan haasteiden kohtaamiseen ja ennakointiin, mikä onkin yksi purjehduksen kiehtovimmista jutuista. Veneen kannella opiskelijoista paljastui uudenlaisia puolia.

Opiskelijat saivat kurssista suoritusmerkinnän.

 

Purjehtimassa käytiin iltaisin ja viikonloppuna, joten työpäivät venyivät pitkiksi. Korvaus opettajalle oli yhden kurssin palkka. Suunnittelin kurssin niin, että tunteja kertyi suunnilleen tuon yhden kurssin verran.

Pitkistä päivistä huolimatta kurssi antoi lisää virtaa muuhun koulutyöhön. Samaa sanoivat opiskelijat.

Toivottavasti tuhansien järvien maassa muutkin koulut ja paikalliset seurat löytävät toisensa.

 

Kirjoittaja on lukion musiikin lehtori.