Janakkala jakaa maksuttomat maskit myös opiskelijolle

Hämäläiskunta ottaa vakavasti THL:n suosituksen ja alueen tautitilanteen.

Janakkalan lukion rehtori Timo Hillman käyttää työpaikalla kasvosuojaa. Hän ottaa sen pois ainoastaan omassa työhuoneessaan.

– Eihän tämä maskin käyttö mukavaa ole, mutta käsihygienian ja turvavälien lisäksi myös maskeja tarvitaan siihen, että pystymme päihittämään koronan, Hillman sanoo.

Syyskuun lopussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositteli, että toisen asteen oppilaitoksissa käytetään maskia niillä alueilla, joilla tautitilanne heikkenee.

Kanta-Hämeessä epidemia on kiihtymisvaiheessa ja sairaanhoitopiiri on antanut tiukennetun maskisuosituksen.

Opettajille ja muille oppilaitoksissa työskenteleville kasvosuojat hankkii työnantaja. THL:n linjauksen mukaan opiskelijoiden tulee hankkia ja maksaa maskinsa itse, koska kyse on suosituksesta. Janakkalan kunta jakaa kuitenkin ilmaiset maskit opettajien lisäksi myös opiskelijoille.

– Se osoittaa, että kunta ottaa opiskelijoiden ja opettajien terveyden tosissaan, Hillman toteaa tyytyväisenä.

Omassa lähiryhmässä kasvosuojan voi riisua.

Kangasmaskit hoito-ohjeineen ovat jo saapuneet, ja niitä riittää koko koululle. Koska kyse on suosituksesta, lukiolaisia ei kuitenkaan voi velvoittaa käyttämään maskeja.

– Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni opiskelija ryhtyisi maskia käyttämään, kun kunta kerran tarjoaa siihen tilaisuuden. Jaamme kaksi kangasmaskia niille opiskelijoille, jotka aikovat niitä käyttää.

Jos opiskelupäivä on pitkä, kasvosuojaa voi olla mahdotonta pitää koko ajan. Osa oppilaitoksista on ratkaissut ongelman niin, että maskia ei tarvitse pitää, jos työskennellään oman lähiryhmän kanssa turvaväleistä huolehtien.

Syksy tuo mukanaan flunssat, influenssat ja todennäköisesti myös koronatartuntoja. Janakkalan lukioon tilanne tuo huolensekaista odotusta, kun tietoa tulevaisuudesta ei ole.

– Kaikki opettajat toivovat, että pystyisimme jatkamaan lähiopetusta mahdollisimman pitkälle, Hillman sanoo.