Isojen kysymysten äärellä – OAJ:n uusi kampanja keskittyy globaaliin hyväntekemiseen

OAJ:n uusi hyvän tekemiseen ja globaaliin kehitykseen keskittyvä Se tekee hyvää -kampanja polkaistiin vauhtiin viikonloppuna. Kampanjassa kerätään rahaa maailman lapsille ja pysähdytään pohtimaan opettajien ja koulutuksen tärkeää roolia isojen ongelmien ratkaisemisessa.

Hienoa, että OAJ on täällä, sanovat Maailma kylässä -festivaaleilla hoitotyön lehtori Hannele Moisander ja yritysjuridiikan ja oikeusmuotoilun lehtori Jukka Linna Laurea-ammattikorkeakoulusta.

Maailma kylässä on kehitysyhteistyön kattojärjestön Kepan Helsingin Kaisaniemessä vuosittain järjestämä kulttuurifestivaali, jossa globaali kehitys on vahvasti esillä. Viime viikonlopun tapahtumassa OAJ ja vakuutusyhtiö Turva pitivät yhteistä ständiä, jossa startattiin uusi Se tekee hyvää -kampanja.

Moisanderin ja Linnan mielestä festivaalin kohderyhmä on OAJ:lle juuri sopiva. Järjestö voisi heidän mielestään enemmänkin korostaa globaaleja teemoja.

– Voisi tuoda esiin opettajan ammatin tärkeyttä ja sitä, miten koulutus, etenkin tyttöjen koulutus, on niin monen asian ratkaisu. Tämähän on maailman paras ammatti, Linna sanoo.

Linna kertoo, että hän pitää yritysjuridiikan opetuksessaan esillä globaalia ja oikeusvaltio-näkökulmaa.

Myös Moisanderin terveysalalla maailmanlaajuinen ja monikulttuurinen näkökulma on tarpeen.

– Meille tulee yhä enemmän erilaisia potilasryhmiä, ja kulttuurituntemus on tärkeää.

Moisander sanoo, että Maailma kylässä -tapahtuma herätti pohtimaan vastuullisuutta ja sitä, mitä hyvin asiat Suomessa ovat: esimerkiksi maksuton koulutus ei ole mikään itsestäänselvyys.

– Siitä pitää pitää kiinni, molemmat opettajat sanovat.

 

OAJ:n näkyminen Maailma kylässä -tapahtumassa sai kaiken kaikkiaan innostuneen vastaanoton. Ständillä päivystäneen järjestöpäällikkö Kaj Raiskion mukaan jäseniltä tuli tapahtumassa erittäin myönteistä palautetta.

– Viesti tuntui olevan, että tällaisessa meidän kuuluukin olla mukana. Moni opettaja osallistuu muutakin kautta hyvän tekemiseen, on esimerkiksi kuukausilahjoittajana eri järjestöille. Saimme myös ohjattua uusia ihmisiä OAJ:n jäseniksi, Raiskio kertoo.

Ständillä jaettiin Turvan lahjoittamia, hellepäivänä hyvin haluttuja vesipulloja, ja moni teki lahjoituksen keräyslippaaseen. Jotkut tulivat kertomaan omia kokemuksiaan koulusta.

OAJ on tehnyt kehitysyhteistyötä 1980-luvulta asti. Sillä on ollut etenkin kahdenvälisiä hankkeita afrikkalaisten opettajajärjestöjen kanssa. Niissä on tuettu muun muassa naisten asemaa järjestöjen sisällä, kehitetty jäsenhankintaa ja autettu koulutuksen järjestämisessä.

Tänä vuonna OAJ on hyväntekeväisyyskampanja Nenäpäivän yksi pääyhteistyökumppani. OAJ:n keräämät varat ohjataan hyväntekeväisyysjärjestöille Nenäpäivän kautta. Varsinaista tempauspäivää vietetään 9.112018.

Tempaistaan yhdessä

  • OAJ ja vakuutusyhtiö Turva lahjoittavat yhdessä hyväntekeväisyyteen 20 euroa jokaisesta uudesta jäsenestä, joka liittyy OAJ:hin 8.11.2018 mennessä.

  • Kampanjaa voi tukea myös lahjoittamalla itse. Lahjoittaa voi nenapaiva.fi/oaj -sivulta löytyvään nettilippaaseen tai tekstiviestillä lähettämällä tekstin ”OAJ” numeroon 16499. Viestin arvo on 10 euroa.

  • Kertyneet varat ohjataan Nenäpäivän kautta yhdeksälle hyvämaineiselle hyväntekeväisyysjärjestölle.

  • OAJ haastaa syksyllä opettajat ja yhdistykset tekemään hyväntekeväisyystempauksia, joiden tuotto lahjoitetaan Nenäpäivään.