Etätyön aiheuttamasta lisätyöstä korvaus – Lempäälä näyttää mallia

Kun etäopetus lisää opettajan työmäärää, hänelle kuuluu maksaa ylimääräisestä työstä.

– Meillä Lempäälässä näin tapahtuu, pääluottamusmies Pate Nikulainen toteaa tyytyväisenä.

Tänä syksynä Lempäälässä on siirretty joitakin oppilaita kotikaranteeniin korona-altistuksen takia, ja opettajat ovat joutuneet lähiopetuksen lisäksi opettamaan myös etänä.

Lempäälän kunta on luvannut korvata opettajien lisätyön, joka aiheutuu tuntien striimaamisesta ja materiaalien lähettämisestä kotona oleville oppilaille.

Nikulaisen mukaan kahdessa koulussa etäopetuksen ja lähiopetuksen pitäminen yhtä aikaa on korvattu tunti tunnista tukiopetustunnin korvauksella.

– Tämä oli kaikkien mielestä tarpeeksi hyvä korvaus, hän sanoo.

Jo keväällä Nikulainen ja työnantaja olivat yksimielisiä siitä, että opettajan ei pidä tehdä samaan aikaan lähi- ja etäopetusta. Sovitusta linjasta huolimatta joissakin kouluissa esimiehet määräsivät opettajat toimimaan toisin.

– Työnantaja on luvannut korvata tuplatyön myös keväältä, mutta neuvottelut ovat kesken.

 

Viime viikolla Nikulainen kertoi Lempäälän toimintatavasta Pirkanmaan pääluottamusmiesten Teams-palaverissa.

– Muissa kunnissa ei tuntunut olevan mitään sovittuna vielä. Toivottavasti meillä Lempäälässä jatketaan samalla linjalla myös myöhemmin syksyllä ja talvella, jos koronakriisi pahenee.

OAJ:n nettisivuilla vastataan koronatilanteen nostamiin usein kysyttyihin kysymyksiin, ja yksi kysymys koskee etäopetuksen korvattavuutta. Kun etäopetus lisää opettajan työmäärää, OAJ neuvoo opettajaa ottamaan yhteyttä luottamusmieheen ja sopimaan korvauksesta työnantajan kanssa.