Erkkamaikan työ on arvokasta, ja Helsinki tietää sen

Varhaiskasvatuksen opettajien palkankorotukset kuuluvat myös erityisopettajille. Liisa Lattu on iloinen, että työn arvostus on lisääntynyt.

Täytyy olla tyytyväinen. Onhan se suurin palkankorotus, mitä varhaiskasvatuksen erityisopettajille on koskaan annettu.

Näin kommentoi varhaiskasvatuksen erityisopettaja Liisa Lattu Helsingin päätöstä korottaa varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien palkkoja 175 euroa kuussa.

Erityisen iloinen Lattu on siitä, että myös erityisopettajat saivat korotuksen. Siitä luottamusmiehet ja päättäjät olivat yksimielisiä.

Kaikissa kunnissa ei käynyt yhtä hyvin. Esimerkiksi Vantaa jätti erityisopettajat korotusten ulkopuolelle. Liisa Latun mielestä se on käsittämätöntä, onhan kaikilla varhaiskasvatuksen opettajilla sama peruskoulutus

 

Lattu oli ensimmäisessä työpaikassaan lastentarhanopettajana parikymmentä vuotta ennen kuin lähti opiskelemaan erityisopettajaksi Helsingin yliopistoon. Kolmen lapsen yksinhuoltaja joutui laskemaan tarkkaan, onko hänellä varaa opintoihin.

Sijoitus kannatti. Se toi työhön paljon uutta sisältöä.

Tänään Helsinki tarjoaa neljän kuukauden opintovapaan täydellä palkalla kaikille varhaiskasvatuksen opettajille, jotka lähtevät suorittamaan erityisopettajan tutkintoa ja sitoutuvat jäämään kaupungille töihin kahdeksi vuodeksi.

– Se on hieno etu, Lattu sanoo.

 

Erityisopettajan tutkinnon myötä Liisa Latun työ ja ammatti-identiteetti ovat muuttuneet paljon. Ylä-Malmin päiväkodissa työskentelevä Lattu on oppinut katsomaan asioita uudesta kulmasta ja kohtaamaan erilaisia ihmisiä, sekä lapsia että aikuisia.

Erityisopettajan opinnot innostivat opiskelemaan paljon muutakin, kuten viitottua suomea. Parhaillaan Lattu suorittaa kieli- ja kulttuuritietoisen varhaiskasvatuksen opintoja Itä-Suomen yliopistossa. Kaikista opinnoista on ollut suurta hyötyä erityisopettajan työssä.

– Kaikki lapset ovat erilaisia. Joudun aina uudelleen miettimään, millä saan juuri tämän lapsen syttymään. Oppiminen alkaa vasta, kun saadaan aikaan vuorovaikutus pikapiirtämällä, kuvilla tai vaikkapa viittomalla.

Me olemme paljon vartijoina.

Luottamusmiehenäkin toimiva Liisa Lattu sanoo tekevänsä yhteiskunnallisesti erittäin merkittävää työtä. Hän on iloinen siitä, että sitä on alettu laajemminkin arvostaa. Tukea on tullut myös vanhemmilta.

− Vihdoinkin tiedetään, mitä me teemme ja miten me tuemme lapsen koulupolkua ja varhaista kasvua. Me olemme paljon vartijoina.

Erityisopettajista on kova pula etenkin pääkaupunkiseudulla. Lattu toivoo, että muutkin kunnat kuin Helsinki tarjoavat kunnon porkkanoita erityisopettajiksi kouluttautuville.

Haku varhaiskasvatuksen erityisopettajan opintoihin alkaa vuodenvaihteessa. Tarkemmat hakuajat näet yliopistojen sivuilta.