Ope suosittelee: Vastavirran viestintuojia

Tästä opin
Tunsin sisimmässäni jotain liikahtavan lukiessani psykologian professorin kirjaa. On hienoa tutkia ujoutta, kun maailma tuntuu olevan ulospäin suuntautuvien ekstroverttien. Ujoa voidaan pitää outona, mutta kirja nostaa esiin ujouden hyviä puolia: ujo ei ole aggressiivinen, hän antaa muille tilaa ja on empaattinen, vastuuntuntoinen ja itseohjautuva. Vaikka tunnistin itsessäni ujouden piirteitä, eniten kirja antaa uusia ajatuksia oppilaiden kohtaamiseen. Hiljaisuus ei ole huono asia.
Liisa Keltikangas-Järvinen: Ujot ja introvertit. WSOY 2019.

 

Tähän haluan tarttua
Näin aamu-tv:ssä jutun uskonnonfilosofian professorin kirjasta ja kiinnostuin. Olen taipuvainen asioiden ihmettelyyn ja pyörittelyyn, ja kirjasta voisi löytyä aineksia opetukseen. Provosoiva nimi on vastaus selfhelp- ja positiivisen ajattelun oppaille. Jos ne eivät nappaa, tässä on syvällisempää luettavaa. Maailmassa on paljon vakavia ongelmia, sotia ja nälänhätää, joissa ei auta pinnallinen ”nyt kääritään hihat” -asenne. Koulussakin ongelmia saatetaan lakaista syrjään.
Sami Pihlström: Ota elämä vakavasti. Negatiivisen ajattelun opas. Ntamo 2018.

 

Tästä innostun
Vinkkasin parille kaverillenikin Peter Adamsonin englanninkielisestä filosofian historia -podcastista. Adamson on Münchenin LMU-yliopiston ja Lontoon King’s Collegen filosofian professori. Hän kertoo sekä länsimaisesta että islamilaisesta filosofiasta ja intialaisesta ja afrikkalaisesta ajattelusta kiinnostavasti ja tarkasti pudotellen väliin hyviä puujalkavitsejä. Viikoittainen sarja alkoi esisokraattisista filosofeista ja on edennyt renessanssiin. Podcasteja julkaistaan myös kirjoina.
historyofphilosophy.net

 

Vinkit antoi Pellon lukion ja yläkoulun filosofian, psykologian, uskonnon ja yhteiskuntaopin opettaja Antti Hirvonen. Häntä inspiroivat etenkin kirjallisuuden ja kuvataiteen klassikot, koska ne tavoittavat ihmisyydestä jotain korkeampaa ja ainutlaatuista.