Vaihtoehtoja ei oikeastaan ollut tyrkyllä. Jari Orjala meni Kannuksen soittokuntaan sitä pitkään johtaneen Ahti-isänsä perässä, ja vapaana oli baritonitorvi.
– En ollut ensimmäinen käyttäjä sen kummemmin torvelle, lakille kuin takillekaan, Jari naurahtaa.
Soitinta ei ole sen kerran perästä tarvinnut vaihtaa muuta kuin uudempaan.
Nyt Keski-Pohjanmaan ammattiopiston kasvinviljelyn lehtori on soittanut baritonia yli 40 vuotta. Hän aloitti soittokunnassa ekaluokkalaisena 1979.
– Ensimmäisellä keikalla taisin olla itsenäisyyspäivänä 1981 tai 1982.
Siitä lähtien Jari on ollut itsenäisyyspäivänä soittamassa joka vuosi paria poikkeusta lukuun ottamatta.
– Armeijasta en päässyt keikalle.
Tulevana itsenäisyyspäivänä Kannuksen soittokunta soittaa sekä kirkossa jumalanpalveluksessa että Kannuksen kaupungin ja seurakunnan yhteisessä itsenäisyyspäivän juhlassa.
Kiireiselle opettajalle Kannuksen soittokunta on tärkeä henkireikä. Vuoden ympäri voi luottaa siihen, että tuttu porukka – joista aika moni on ollut mukana jopa Jaria kauemmin – kokoontuu harjoituksiin aina tiistai-iltaisin.
– Meillä on tosi hyvä porukka ja hyvä henki. Tämä on se syy, joka pitää harrastuksessa kiinni. Vaikka töissä on joskus kiire enkä pääse aina paikalle, niin aina haluan pysyä mukana.
Koskaan soittokunnassa ei ole tarvinnut riidellä. Parikymmenpäisessä joukossa jäseniä on monelta eri alalta, mutta Jari on ainut opettaja. Se tuo vastapainoa, kun keskustelunaiheet eivät vahingossakaan liippaa omaa leipätyötä.
– Uskonto ja politiikka ovat kiellettyjä aiheita. Kaikesta muusta keskustellaan sitten senkin edestä.
40 vuoteen mahtuu monta keikkaa. Täysin harrastuspohjalta toimivalla Kannuksen soittokunnalla on niitä keskimäärin 10–15 vuodessa. Joskus enemmän ja korona-aikaan paljon vähemmän.
– Mieleenpainuvimpia keikkoja ovat varmaan olleet harvat ulkomaanmatkat. Ensimmäisen kerran olin mukana Pohjois-Ruotsissa 1984.
Sen jälkeen on käyty Norjassa, muutaman kerran Virossa ja uudestaan Ruotsissakin.
Ehkä tähän mennessä erikoisin on kuitenkin ollut esiintyminen Finlandia-talossa Helsingissä Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton pikkujoulussa 2011.
– Silloin oli komeat puitteet.
Mieleen on jäänyt myös soittokunnan oma tapahtuma Suuri puhallus kesällä 2014, jolloin oli kannuslaisen puhallinmusiikkitoiminnan 125-vuotisjuhlat.
Juhliin tuli vierailevia soittokuntia naapurikunnista sekä Viron ystävyyskaupungista ja tapahtumasta kerrottiin myös MTV:n uutisissa.
– Marssittiin letkana soittaen koko kylän poikki. Oli oikeasti jännä tuntea, kuinka koko puusilta hytkyi soiton ja marssin tahdissa.
Nuotteihin ja puhaltamiseen keskittyessä mieli tyhjenee jyvistä ja akanoista. Toisinaan työ ja harrastus myös risteävät.
Maaseutuopistossa opiskeli taannoin musiikkiopiston käynyt fagotisti. Jari houkuttelemana soittokunta sai opiskelijasta ihka ensimmäisen fagotistinsa.
Hänestä olisi haluttu pitää tiukasti kiinni.
– Soittokunnan muut jäsenet ehdottivat, että antaisin hänelle ehdot, jotta hän jäisi pitemmäksi aikaa Kannukseen soittamaan.
Oppilaitoksen tilaisuuksissa Kannuksen soittokunta on tuttu viihdyttäjä. Ja kuten arvata saattaa, soittokunnan jäsenten luontaisetuna on, että perhejuhliin bändin saa ilmaiseksi.
Jari Orjala
- Kasvinviljelyn lehtori, tilanhoitaja ja opinto-ohjaaja Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa. Työskentelee Kannuksen toimipisteessä.
- Kannuksen soittokunnan baritonitorvensoittaja vuodesta 1979.