Mun juttu: Parasta on ratsastaa lujaa

Paula Keränen nauttii montén eli raviratsastuksen vauhdista ja fyysisyydestä. Hevoshulluna hän ei malta olla ujuttamatta harrastustaan myös oppitunneille.

Paula Keräsen veri veti ratsaille jo lapsena. Koska Taivalkoskella ei ollut ratsutallia, nuoren hevoshullun piti hankkiutua ravipiireihin.

Ravureilla Keränen pääsi harjoittelemaan myös ratsastamista. Silloin hän ei vielä tiennyt tekevänsä sitä, mitä Etelä-Suomessa kutsuttiin montéksi eli raviratsastukseksi.

Nyt Pieksämäellä asuva matemaattisten aineiden opettaja on aktiivinen montén harrastaja, joka omistaa vapaa-aikansa treenaamiselle ja kilpailujen kiertämiselle.

Monté on raviurheilua, jossa ohjastaja ei istu kärryillä vaan hevosen selässä. Hiekanpään koulussa työskentelevälle Keräselle lajin viehätys piilee juuri ”selästä ajamisessa”.

– Hevonen on ihan lähellä, kuten muussakin ratsastuksessa. Parasta on se, kun saa välillä päästää täysiä!

Keränen kilpailee muiden omistamilla hevosilla. Lisäksi hän käy säännöllisesti treenaamassa muutamaa hevosta.

 

Raviratsastus ei päästä harrastajaansa helpolla. Laji edellyttää hyvää kuntoa, ratsastustaitoa ja hevostuntemusta. Kilpailutilanteissa tarvitaan myös taktista ajosilmää ja paineensietokykyä.

– Psyykkisesti täytyy olla aika vahva. Suoritukseen tulee taustapainetta hevosen valmentajalta ja omistajalta, ja radalla täytyy tehdä nopeita päätöksiä kuten ralliautoilussa, Keränen kuvaa.

Kouliintuneesta paineensietokyvystä on hyötyä opettajan työssä. Keränen kokee nyt jaksavansa töissä paremmin, sillä laji on lisännyt itsetuntemusta ja opettanut sinnikkyyttä sekä omien rajojen tunnistamista.

– Nuorempana opettajana olin joojoo-tyyppi, mutta nyt osaan sanoa, että tuohon hommaan en lähde.

 

Työnsä ohessa Keränen opiskelee hevosalan opintoja. Hänestä on ihanaa päästä osallistujaksi valmiiksi suunnitellulle kurssille ja nauttia oppimisen ilosta.

– Olen kiitollinen rehtorille, joka on ymmärtänyt tämän olevan minulle todella tärkeä osa hyvinvointiani ja myöntänyt harkinnanvaraista virkavapaata lyhyille koulutuksille.

Seuraava virkavapaa on edessä kevätlukukaudella, jolloin Keränen lähtee kahdeksi viikoksi joko Ranskaan tai Ruotsiin suorittamaan hevospalveluohjaajan tutkintoon kuuluvan vaihtojakson.

Myös hevosista kirjoittaminen on Keräselle tärkeää. Hän tekee juttuja hevosalan lehtiin ja on julkaissut yhdessä toisen monté-aktiivin kanssa Suomen ensimmäisen monté-kirjan. Kuvitukset siihen laati kesätyönään Keräsen oppilas.

– Kun kirjoittaa julkaistavaa tekstiä, aivot ja kieli pysyvät kunnossa.

Usein matikanopettaja luettaa tekstejään koulunsa äidinkielenopettajilla, joiden oikeinmerkit ja kannustus lämmittävät mieltä.

 

Raviharrastus on ujuttautunut myös koulun toimintaan. Liikuntapäivänä Paula Keränen on järjestänyt oppilaille mahdollisuuden kokeilla lajia lähitallilla. Hänen oppilaansa ovat myös kokeilleet VR-laseilla 360-kameralla kuvattuja monté-lähtöjä.

Ravin voi valjastaa jopa tunnetaitokasvatukseen. Voitokkaan kilpailun jälkeen opettaja jakaa fiiliksensä oppilaiden kanssa.

– Katsomme lähdön screeniltä mokkapalojen ja limsojen kera.

Myös pettymyksensä Keränen käsittelee avoimesti oppilaiden kanssa. Hän kertoo esimerkiksi, miten hevonen sortui laukkaan tai hän itse myöhästyi lähtötilanteessa.

– Jaamme yhdessä aitoja kokemuksia. Minusta on kiva, että esimerkit tulevat elämästäni eikä minulla tarvitse olla tunnetaitokasvatus-mappia edessäni.

 

Paula Keränen

  • 42-vuotias matemaattisten aineiden opettaja ja digitutor Pieksämäen Jäppilästä. Työskentelee Hiekanpään koulussa Pieksämäellä.
  • Perheeseen kuuluu kahdeksanvuotias tytär.
  • Toimii ratsastusseura Monté Team Finlandin jäsensihteerinä.
  • On opiskellut työn ohessa hevosurheilumanagerin erikoisammattitutkinnon. Nyt viimeistelee hevospalveluohjaajan opintoja.