Sanna Eloranta tuo oppilaiden nähtäville monenlaista kuvataidetta kalliomaalauksista Kuusankoskitalon taidenäyttelyihin.
Sanna on ruotsinkielisen Kuusankoski Svenska skolanin luokanopettaja ja opettaa kuvataidetta pienen alakoulun muille oppilaille.
– Kuvistunnit ovat monelle lapselle rentoutumisen hetki.
Kun oppilaat kirjoittavat omia tarinoita, he kuvittavat ne. Opettaja houkuttelee heitä kirjojen äärelle lukemalla ääneen satuja – ja taas oppilaat maalaavat ja piirtävät satukuvituksia.
– Lapset pitävät kovasti Grimmin ja Topeliuksen saduista.
Äidinkielenomainen suomi, A1-kieli, alkaa toisella luokalla. Kaikki muu opetus on ruotsinkielistä, ja satusetä Topeliuksen tarinat luetaan alkukielellä. Sampo Lappelill on lasten suosikkeja.
Svenska skolan järjestää joka joulun alla Lucia-kulkueen, jota myös koulutalon suomenkieliset oppilaat tulevat katsomaan ja kuulemaan.
– Haluan tehdä juhlan näkyväksi ja hävittää ennakkoluuloja ja rajoja kieliryhmien väliltä.
Sanna lukee paljon, lähinnä ruotsiksi, liikkuu luonnossa ja harrastaa kuvataiteita.
– Kotona odottaa keskeneräinen öljymaalaus.
Sanna Elorannan vinkit
Tästä opin
Lukulähettiläs-hankkeessa ilmestyneen kirjan hienointa antia ovat konkreettiset vinkit opettajille ja vanhemmille. Sain kirjasta esimerkiksi idean sopia vanhempien kanssa, että kodeissa luetaan joka päivä ainakin 15 minuuttia ääneen. Vanhempi tai sisarus lukee lapselle valitsemallaan kielellä tai lapsi heille mieluiten ruotsiksi. Kirjan kirjoittaja oli neljä viime vuotta suomenruotsalainen lukulähettiläs ja kiersi ruotsinkielisissä kouluissa puhumassa lukuinnon herättämisestä. Hän vieraili koulumme vanhempainillassa.
Katarina von Numers-Ekman: Sjutton texter om läsning. Sydkustens landskapsförbund r.f 2017.
Lataa kirja netistä: lasambassadoren.fi → Boktips → Pedagogiska böcker om läsning
Tähän haluan tarttua
En ole vielä lukenut tätä saksalaisteosta, mutta koiranomistajana minua kiehtoo oppia eläinten kommunikoinnista ja tunteista. Ammatillisesti kirja kiinnostaa, koska lasten kanssa puhumme paljon luonnosta ja eläimistä ja teemme luontoretkiä. Joudun myös pohtimaan paljon tunnekasvatusta. Ihminen voi oppia luonnosta ja eläimiltä paljon.
Peter Wohlleben: Djurens gåtfulla liv. Översättare Jim Jakobsson. Norstedts 2017.
Tästä innostun
Tove Jansson sai viime vuonna Svenska Ylen äänestyksessä tittelin vuosisadan suomenruotsalainen. Taidehistorioitsijan kirjoittama elämäkerta avasi minulle uusia näkymiä Janssonin elämäntyöhön. Vaikka Jansson on tunnettu etenkin muumi-kirjoistaan, hän halusi olla ennen kaikkea taidemaalari. Elämäkerran kirjoittaja kuvailee, mitä ja keitä muumihahmojen takana on. Siksi tuntuu, että muumeista kirjoittaessaan Jansson avautuu sepposen selälleen.
Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta. Tammi 2013.
Kuka
Sanna Eloranta
-
Ruotsinkielisen Kuusankoski Svenska skolanin 1.–3.-yhdysluokan luokanopettaja.
-
Valmistunut opettajaksi Göteborgin yliopistosta.
-
Työskenteli luokanopettajana Göteborgissa 15 vuotta, kunnes palasi Suomeen 2005.
-
Asuu Iitissä.