Bridge tuo sopivasti haastetta matematiikanopettajan aivoille

Mitä kortteja vastapelaajalla on kädessään? Bridgessä oppii loogista päättelyä ja todennäköisyyksien laskentaa, joten Antti Saarinen toi harrastuksensa osaksi matematiikan opetusta.

Bridge! Kas siinäpä sopiva älyllinen haaste ja mainio syy viettää yhdessä iltaa.

Näin tuumasi tamperelainen matematiikanopettaja Antti Saarinen ystävineen kymmenisen vuotta sitten.

– Aloimme kokoontua vuorotellen toistemme luona. Oli hyvää ruokaa ja juomaa. Se oli sosiaalinen tapahtuma, korttipeli oli sivuseikka, Antti muistelee harrastuksensa alkua.

 

Bridge on neljän hengen peli, jossa tehdään ensin tarjouksia ja sen jälkeen pelataan tikkiä eli lyödään pöytään kerrallaan neljä korttia, joista arvokkain voittaa. Vastapäätä istuvat pelaavat partnereina ja yrittävät päihittää toisen parin.

Antin ja ystävien ”kaveriläpsyttely” alkoi muuttua vakavahenkiseksi pelaamiseksi, kun yksi nelikosta lähti maailmanympärysmatkalle ja muut tarvitsivat uusia pelikavereita.

– Menin Tammerbridgen kerhoiltaan ensin harjoittelemaan ja sitten pelaamaan, Antti kertoo.

Sittemmin kuvaan ovat tulleet mukaan myös ympäri Suomea järjestettävät mestaruuspistekilpailut, joihin Antti osallistuu muutaman kerran vuodessa. Hän on joukkuepelin hallitseva suomenmestari.

– Joukkueemme voitti b-sarjan Suomen mestaruuden Hangon Bridgeviikolla viime kesänä, Antti myhäilee.

Bridgessä on sen verran opeteltavia kommervenkkejä, että Antti Saarinen vinkkaa aloittamaan harrastuksen paikallisen bridgekerhon kurssilla.

Yksi tärkeä osa harrastusta on uusien pelaajien saattaminen lajin pariin. Suomen Bridgeliiton pääkouluttajana Antti auttaa kerhoja käynnistämään peruskurssitoimintaa.

Antin omalla työpaikalla Tampereen teknillisessä lukiossa on tarjolla luultavasti Suomen ainoa lukion bridgekurssi, nimeltään Korttipelien matematiikkaa.

– Bridgessä oppii loogista päättelyä, ongelmanratkaisua, kokonaisuuksien hahmotusta ja todennäköisyyksien laskentaa, joten se sopii hyvin matematiikan opetukseen.

Kurssi toteutuu kerran viikossa kokoontuvana kerhona. Käytyään kerhossa tietyn tuntimäärän opiskelijat saavat siitä kurssimerkinnän. Tällä hetkellä listoilla on 41 lukiolaista.

– Muutamia peliin hurahtaneita joudun jo toppuuttelemaankin, etteivät kaikki matematiikan tunnit kulu internetin bridgealustoilla, Antti naurahtaa.

Matematiikka- ja tekniikkapainotteisessa lukiossa opiskelijat eivät juuri kyseenalaista vaikkapa derivaatan tarpeellisuutta. Sen sijaan opettaja saa välillä muistutella itsevarmoja nuoria siitä, että selviltäkin tuntuvia asioita pitää harjoitella.

– Ei viulunsoittoakaan opi Youtube-videoita katselemalla. Asioita pitää laskea ja pyöritellä itse, Antti toteaa.

 

Alunperin Antti tähtäsi tutkijanuralle. Mieli kuitenkin muuttui soveltavan matematiikan väitöskirjaa tehdessä.

– Totesin, että akateeminen maailma jatkuvine apurahahakuineen ja pätkätöineen ei houkuta. Sen sijaan väitöskirjatyön loppuvaiheessa tarjoutui mahdollisuus tehdä pedagogiset opinnot, ja väitöksen jälkeen siirryin matematiikanopettajaksi lukioon.

Nyt työn keskiössä on opiskelija. Jos joku kysyy Antilta, mitä hän opettaa, vastaus on: lukiolaisia.

– Ajattelen, että kolmiossa jossa ovat opettaja, opiskelija ja opetettava aine, tärkein vuorovaikutus on opiskelijan ja opetettavan asian välillä.

 

Opettajalle bridge opettaa päättelytaitojen lisäksi vuorovaikutusta. Pelin alun tarjouskierroksella partnerit neuvottelevat tarjouskorteilla, miten jako kannattaa pelata. Koodikieli on sovittu etukäteen, ja merkit paljastetaan systeemikortilla myös vastapelaajille. Puhua ei saa.

Taitamatonta monimutkaiset pelikuviot hirvittävät. Matematiikanopettajaa eivät. Päin vastoin, aivot tulevat nälkäisiksi.

– Bridge on hienosyinen ja moniulotteinen peli, jossa on paljon erilaisia pelitekniikoita ja opittavaa riittää. Aina kun saa jonkin asian haltuun, on uusi jo odottamassa, Antti Saarinen kuvailee.

Antti Saarinen

  • Tampereen teknillisen lukion matematiikanopettaja. 39-vuotias.
  • Filosofian tohtori. Väitöskirja laskennallisesta neurotieteestä.
  • Hallitseva bridgen joukkuekisan b-sarjan suomenmestari ja Suomen bridgeliiton pääkouluttaja. Pelaa Tammerbridge-seurassa.