“Kun oppivelvollisuus laajeni toiselle asteelle, sain uudenlaisen työnkuvan.
Nyt toimin puolet työajastani oppivelvollisuuden kuntavalvojana ja asuinkunnan ohjaajana Turussa. Toisen puolikkaan jatkan vanhassa tehtävässäni Turun ammatti-instituutissa kone- ja tuotantotekniikan opinto-ohjaajana.
Minulla on opon koulutuksen lisäksi hallinnollinen koulutus, ja se on tässä työssä tärkeä.
Kaikilla oppivelvollisilla pitää olla opiskelupaikka. Jos lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta on yhtäjaksoisesti kuukauden pois, opiskelija erotetaan oppilaitoksesta ja siirretään asuinkunnan ohjaukseen. Asiakkaani ovat pääasiassa 16–18-vuotiaita.
Aloitamme ohjauskeskusteluilla. Se on perinteistä opinto-ohjausta, jossa keskustellaan siitä, mitä nuori haluaisi tehdä.
Jos opiskelupaikkaa ei kuukaudessa löydy, kuullaan nuoren huoltajaa tai vastuuhenkilöä, esimerkiksi sosiaalityöntekijää.
Jos asia ei vielä kahden kuukauden kuluttua ole edennyt, minä kuntavalvojana osoitan nuorelle opiskelupaikan. Silloin nuori menee joko tutkintoon valmistavaan tuva-koulutukseen tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan telma-koulutukseen.
Koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus ottaa opiskelija näihin koulutuksiin ylipaikalle. Toivoisin, että opiskelupaikan voisi osoittaa myös aikuisten perusopetukseen.
Kun nuori tippuu pois opinnoista, taustalla on usein hankala tilanne kotona. Ehkä vanhempien ero, riitoja, arki mullin mallin.
Meillä on ollut useampi avioerotilanne, jossa perheen kanssa käyty keskustelu on ollut haasteellinen, mutta jälkikäteen jompikumpi vanhemmista on soittanut ja sanonut, että kiitos, kun autoit.
Ei tietenkään ole kivaa puuttua perheen asioihin, mutta lähes aina palaute on lopulta ollut positiivista. Siitä saa voimaa itsellekin.
Työskentelen työparina suunnittelija Emmi Berghemin kanssa. Kaikista asiakkaiksemme tulevista oppivelvollisista tehdään lastensuojeluilmoitus ja teemme tiivistä yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa.
Aiemmin koulupudokkaissa korostuivat vaativaa erityistä tukea tarvitsevat nuoret. Nyt joukossa on paljon maahanmuuttajataustaisia.
Perhe usein toivoisi, että nuori menisi jo töihin. Nämä tilanteet ratkeavat yleensä helposti ohjauksella.
Kerromme perheelle koulutuksen merkityksestä ja siitä, että lain mukaan Suomessa pitää opiskella 18-vuotiaaksi asti. Kannustavat uratarinat ovat myös hyviä.
Minulla oli viime vuonna 450 asiakasta. Kuulemisia järjestettiin 89, ja tein 65 opiskelupaikan osoituspäätöstä. Suuri osa tilanteista ratkeaa siis nopeasti.
Päätöksiä oppivelvollisuuden keskeyttämisestä oli alle kymmenen. Keskeyttämisen perusteita voivat olla sairaus, vaikea elämäntilanne, vaihto-opiskelu ulkomailla, raskaus tai vanhempainvapaa.
Jos nuori ei millään meinaa kiinnittyä koulutukseen, mietimme sosiaalitoimen kanssa, voisiko hänet sijoittaa hetkeksi esimerkiksi sisäoppilaitostyyppiseen ympäristöön.
Lain mukaan huoltaja on vastuussa oppivelvollisen koulunkäynnistä. Vastuun laiminlyönnistä voi saada sakkoja. Meillä Turussa kaikki tapaukset on tähän mennessä saatu ratkeamaan yhteistyössä lastensuojelun kanssa.
Asuinkunnan ohjaus ja oppivelvollisuuden kuntavalvojan tehtävä on eri kunnissa järjestetty eri tavalla. Meidän mallimme toimii mielestäni hyvin.
Pienessä kunnassa opinnoista putoavia voi olla vuosittain vain pari, jolloin ei tietenkään tarvita samanlaista järjestelmää.
Mistä on kyse?
Oppivelvollisuuden laajennus vuonna 2021 laajensi myös opinto-ohjaaja Armi Nurmen työnkuvaa. Asuinkunnan ohjaajana ja kuntavalvojana hän auttaa Turussa koulutuksesta pois pudonneita ja osoittaa näille tarvittaessa opiskelupaikan.