Oma elämä on tauolla – Koepäivien lisäys ja rajaton uusimisoikeus kasvattivat opettajan työtaakkaa

Ylioppilaskokeiden lisäpäivät ja uusijoiden aalto kasvattivat opettajien työkuormaa. Eerika Häkkisellä on mitta täynnä.

Ylioppilaskokeista on tullut monille opettajille kova rumba. Kemian ja matematiikan opettaja Eerika Häkkinen unohtaa muutamaksi viikoksi koko muun elämänsä korjatessaan yökaudet ylioppilaskokeita.

– En nuku, en tapaa läheisiäni, en harrasta, enkä tee kotona ruokaa. Tämä on ihan kohtuutonta, hän puuskahtaa.

Häkkinen kertoo saaneensa samaa viestiä myös kollegoilta. Monet ovat vielä väsyneempiä.

 

Koronakevät kasvatti opettajien työtaakkaa. Nyt ylioppilaskirjoitusten koepäiviä on lisätty ja kokelaitakin on paljon enemmän, koska kaikki saavat rajattomasti uusia kokeitaan. Tämän syksyn yo-tutkintoon ilmoittautui vajaa 7 000 henkilöä ja 22 000 yksittäistä kokeen suorittajaa enemmän kuin vuosi sitten.

Kuopion taidelukiossa Häkkinen hoitaa yo-kokeiden valvontaa ja tarkistaa sen jälkeen pikaisella aikataululla lyhyen matematiikan ja kemian yo-kokeet. Samalla hän vetää omat oppituntinsa ja lukion koeviikon, joka yleensä osuu samaan saumaan.

Syyskuussa Häkkisellä oli kemian yo-kokeessa 15 omaa opiskelijaa ja 4 koulun ulkopuolista korottajaa.

– Koulun ulkopuoliset voivat olla minulle täysin tuntemattomia. Heistä maksetaan eri korvaus eikä se ole missään suhteessa työmäärään, Häkkinen sanoo.

Viime talvena Kuopiossa kellotettiin, paljonko eri aineiden opettajilta meni aikaa yo-kokeiden tarkistamisiin. Sen ansiosta korvaukset eri oppiaineiden välillä saatiin oikeudenmukaisemmiksi. Korvaus ei silti ole kaikissa kaupungin lukioissa sama, koska se maksetaan lukioresurssista, jota koulut käyttävät eri tavoin.

 

Yo-kokeiden valvonnan katsotaan kuuluvan opettajan viranhoitoon kuuluviin tehtäviin. Koronan vuoksi koepäiviä on lisätty, mikä tietää monille opettajille lisää työtä ilman erillistä korvatusta.

Häkkisen valvontatuntien määrä nousi viime syksystä 50 prosenttia.

– Meille ei anneta aikaa eikä rahaa. Se on mitätöivää, aliarvioivaa ja loukkaavaa, Häkkinen sanoo.

OAJ on huolissaan opettajien työmäärän kasvusta. Järjestö vaatii, että opettajille ja rehtoreille kertynyt lisätyö korvataan lisärahoituksella.