Mun juttu: Parasta on elokuvan tekeminen

Rasmus Mäntymaan piti tehdä käsikirjoitus yläkoulun draamaryhmälleen, mutta lopputuloksena syntyikin pitkä elokuva keski-ikäisten miesten jalkapallohaaveista.

Jos jalkapallosta kasvaa elämää suurempi asia, suosikkipelaajan puolustamisessa eivät sanat riitä. Joskus tarvitaan nyrkkejä, ainakin jos oma elämä solmuilee.

Siinä Rasmus Mäntymaan esikoiselokuvan Late Kicks lähtöasetelma.

– Tarkoitukseni ei ollut tehdä elokuvaa aikuisille, vaan näytelmäteksti koulun draamaryhmälle. Mutta teemat alkoivat muuttua henkilökohtaisiksi.

Syntyi nokkelan sanailun sävyttämä kokoillan elokuva jalkapallosta ja ruuhkavuosien sumussa sekoilevista miehistä.

 

Rasmus on elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja, apulaistuottaja ja säveltäjä. Hän laulaa elokuvaan säveltämänsä laulut ja maksoi kulut lähes kokonaan itse.

Kiitos harrastajateatteritaustansa, hän sai tuottajaksi, kuvaajaksi ja näyttelijöiksi tuttaviaan. Hän maanitteli ruokapalkalla filmitähdiksi myös opettajakollegojaan, entisiä ja nykyisiä opiskelijoitaan ja oman perheensä.

 

Elokuvahommiensa lisäksi Rasmus on Tuusulan Jokelan yläkoulun ja lukion uskonnon ja draaman aineenopettaja. Hän käyttää draamaa myös uskonnon tunneilla.

Maailman uskontoja Rasmus opettaa esimerkiksi niin, että oppilaat lukevat buddhalaisuudesta. Sen jälkeen yksi oppilaista valitaan esittämään Buddhaa, jota muut haastattelevat. Esitykset kuvataan. Nuoret opettavat toisiaan huomaamattaan.

– Elokuvaa ja draamaa voi käyttää eri aineiden opetuksessa todella laajasti, Rasmus toteaa.

 

Ensimmäisen oikean lyhytelokuvansa Rasmus teki jopoluokkalaisten kanssa näiden opettajan pyynnöstä. Tavoite, luokan ryhmäyttäminen, toteutui.

– Siihen asti olin luullut, että maailman kivointa on laulujen tekeminen. Mutta huomasin, että parasta onkin elokuvan tekeminen.

Draamaryhmässään Rasmus haluaa ennen kaikkea opettaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja rohkaista oppilaita esiintymään muiden edessä.

Menetelmiä riittää. Tarinateatterissa oppilas kertoo tarinan, jonka ryhmä esittää. Improvisaatioteatterin näytelmä kehkeytyy esityksen edetessä.

Yläkoululaiset ovat tehneet koulun itsenäisyyspäivän juhlaan Sibelius-lyhytleffan. Lukion draamaryhmä on kuvannut Tuntemattoman sotilaan kohtauksia.

– Joskus teemme elokuvia taikalamppu-menetelmällä. Otetaan kamera ja kuvataan kohtaukset siinä järjestyksessä kuin ne esitetään.

 

Rasmuksen esikoiselokuva on kiertänyt Suomea pikkuteattereissa Hangosta Ouluun. Entä vastaanotto?

– Ensi-illassa Helsingissä jännitin ihan sikana, mitä näyttelijät sanovat. Useimmat eivät olleet nähneet leffaa. Onneksi he tykkäsivät.

Hyvää palautetta on tullut yllättävän paljon naisilta. Yllättävää Rasmuksen mielestä siksi, että Late Kicksin päähenkilöt ovat miehiä.

– Vaikka toki naisten vaikutus näkyy mieshahmojen elämässä paljonkin.

Rasmus tuntee nyt oppineensa, miten elokuvia tehdään.

– Haluan jatkaa lämminhenkisillä draamakomedioilla, mutta seuraavaan elokuvaan on saatava ulkopuolinen rahoitus.

 

Rasmus Mäntymaa

  • 44-vuotias uskonnon, psykologian, filosofian, elämänkatsomustiedon ja draaman aineenopettaja Riihimäeltä.
  • Opettaa Tuusulan Jokelan yläkoulussa ja lukiossa.
  • Voitti 2009 rocklyriikan SM-kisat laululla Maali, joka myös kuullaan elokuvassa.