Mun juttu: Laudan päällä kaikki unohtuu

Jukka Laineelle skeittaus kytkeytyy paitsi koko elämän mittaiseen harrastukseen, myös laajempaan filosofiaan jokapäiväisessä arjessa. Se on kaikkien, etenkin oppilaiden, kohtaaminen.

Vedä Ollie!, kuuluu oppilaiden joukosta kannustushuuto.

Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön oppilaat ovat kerääntyneet katsomaan rehtorinsa Jukka Laineen skeittiharjoituksia. Laudan päällä kulkeva reksi on tuttu näky jopa koulun käytävillä.

– Tänään lupasin vaimolle etten tee mitään rajuja juttuja, sillä varpaassani on pieni murtuma. Laitoin myös tukevimmat skeittikenkäni jalkaan, Jukka kertoo.

Haaverit eivät toki ole mitään uutta koko ikänsä skeitanneelle rehtorille. Ne eivät kuitenkaan ole hidastaneet Jukan tahtia, päinvastoin.

Laji on Jukalle niin tärkeä, että hänen aloitteestaan rullalautailu pääsi Aurajoen yksikön valinnaisainepalettiin. Tunnit käynnistyvät ensi lukuvuoden aikana. Ryhmä täyttyi nopeasti.

– Eritysesti ilahduttaa tyttöoletettujen kiinnostus skeittausta kohtaan. Tämän pariin pitääkin saada kaikki mukaan.

Jukka Laineella on aina lauta tai pari mukanaan. Hänen aloitteestaan rullalautailu pääsi Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön valinnaisainepalettiin.

 

Jukka sai ensimmäisen lautansa kuusivuotiaana. Harrastus alkoi isoveljen esimerkistä. Jukan mielestä skeittauksessa kiehtovaa on sen sinnikkyyttä vaativa luonne.

Laji on haastava, mutta toisaalta sitä voi harrastaa melkein missä vain, missä on asfalttia. Jukalla onkin aina lauta tai pari mukanaan.

Skeittaus kehittää koordinaatiota, motorisia taitoja ja oman kehon tuntemusta.

– Olen huolissani oppilaiden vähäisestä liikkumisesta. Skeittauksen kaltaiset lajit innostavat toivottavasti useampia oppilaita liikkumisen pariin, myös omatoimisesti.

 

Turkulaisessa Lausteen lähiössä kasvanut Jukka oli nuorena kova jätkä korviksineen ja sivuletteineen, mutta harrasti hän myös partiota ja pianonsoittoa. Jukka onkin aina vähät välittänyt muiden mielipiteistä.

Itsetunto sai kuitenkin kolauksen, kun Jukka siirtyi yläkouluun, joka oli lähempänä kaupungin keskustaa. Jotkut uusista opettajista sanoivat, että lähiön kasvatti ei ollut yhtä hyvä kuin muut.

– Se, että oppilaan asuinpaikka merkitsi enemmän kuin tämän persoona tai taidot, ei tuntunut reilulta ja tuli šokkina. Olin kasvanut turvallisessa lähiön kuplassa, jossa yhteiskuntaluokat tai niiden erot eivät näkyneet.

Skeittaus ja muut harrastukset pitivät Jukan pystyssä, myös silloin, kun hän sairastui 14-vuotiaana psoriasikseen. Rajuja iho-oireita aiheuttanut tulehdustauti oireili tuimasti pari vuotta, ja kaikki hoitomuodot käytiin vanhempien kanssa läpi.

– Se oli vaikeaa aikaa, jonka keskellä skeittaus minua kannatteli. Laudan päällä kaikki muu unohtui.

 

Oman kokemuksensa perusteella Jukka uskookin että skeittaus lajina on myös omiaan luomaan tärkeää vuorovaikutusta oppilaiden kanssa.

Monikulttuurisessa 450 oppilaan yläkoulussa, jossa puhutaan noin 30:tä eri kieltä, kaikkien kohtaaminen ja kuuleminen on Jukalle ensiarvoisen tärkeää.

Skeittaukseen kytkeytyy olennaisesti myös tee se itse -kulttuuri. 80-luvun Turussa ei vielä ollut skeittihalleja tai -puistoja, joten Jukka kavereineen rakensi itse skeittaukseen tarvittavia ramppeja ja muita rakenteita.

– Samaa ideaa aiotaan hyödyntää nyt valinnaisaineen ja kovien materiaalien käsityötuntien yhteydessä, uuden opetussuunnitelman henkeen.

Skeittaukseen liittyen Jukkaa harmittaa ainoastaan yksi asia.

– Työ rajoittaa skeittauksen määrää nykyään liikaa. Onneksi kesällä ehtii harrastaa sitä enemmän.

 

Jukka Laine

  • 49-vuotias Nummenpakan koulun rehtori ja Turun itäisen yhteistyöalueen aluerehtori.
  • Luotsaa ensi lukuvuonna aloitettavaa rullalautailun lyhyttä kurssivalinnaista.