Kulttuurikulma: Välipalana velhokoulua

Kati Nuojua yhdistää kuvataiteen, musiikin ja draaman eri oppiaineisiin.

Kati Nuojua innostaa Huutoniemen koulun ykkösluokkalaisiaan keksimään äidinkielen tunneilla pieniä esityksiä.

– Ekaluokan opettaja on aitiopaikalla innostamassa lapsia lukemaan lukutaidon karttuessa.

Kun hän luki pienille oppilailleen ääneen uutta kuvitettua Harry Potteria, he tykkäsivät siitä kovin. Niinpä hän järjesti luokassa velhokoulupäiviä.

Viime vuonna Katin kakkosluokassakin innostuttiin Potterista. Silloin velhokoulu kesti kokonaisen viikon.

Draama kulkee äidinkielen tunneilla leikkeinä ja pieninä näytelminä. Oppilaat esittävät niitä joskus esikoululaisille tai kummiluokalleen.

– Nyt kun kaikki oppilaat osaavat jo lukea, he ideoivat esityksen Hiiri kissalle räätälinä.

Kati vie oppilaitaan kaupungin museoiden suosittuihin työpajoihin ja opastuksiin silloin, kun niissä on tilaa.

Hän on ollut mukana tekemässä Vaasan kaupungille kulttuurikasvatussuunnitelmaa ja laatii nyt yhteistyössä Vaasan kaupunginteatterin kanssa koululaisille tehtäväpaketteja, jotka linkitetään useaan oppiaineeseen.

Teatterin lisäksi musiikki ja kirjat ovat lähellä Katin sydäntä. Hän käy keikoilla ja konserteissa ja lukee paljon.

Kati Nuojuan vinkit

Tästä opin
Kuuntelin viime syksynä psykoterapeutti Maaret Kallion Inhimillisiä kohtaamisia –äänikirjan hänen itsensä lukemana. Kirja jäi pyörimään mieleeni pitkäksi aikaa. Opettaja kohtaa työssään päivittäin monenlaisia ihmisiä: lapsia, vanhempia, kollegoja. Kalliolla on mielestäni ainutlaatuinen ja silmiä avaava tapa havainnoida arkea ja kohdata ihmisiä. Kohtaamisissa tärkeää on läsnäolo, aitous ja tietysti inhimillisyys. Kirja laittoi miettimään ja tarkastelemaan omaa työtä ja arkea uudelta kantilta.
Maaret Kallio: Inhimillisiä kohtaamisia. WSOY 2017.

Tähän haluan tarttua
Olen kaivannut tunnetaitokasvatukseen uusia, inspiroivia välineitä. Kustantajan mukaan Tunnehetket– kirjassa on tarjolla runsaasti tehtäviä, joiden avulla lapset voivat harjoitella tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja käsittelyä. Opettajia kirja lupaa ohjeistaa siitä, miten tehtäviä käytetään eri-ikäisten lasten kanssa. Tehtäväkirjaan liittyy myös samojen tekijöiden toinen Tunnehetket-kirja, joka on suunnattu nimenomaan lapsille.
Cristina Núñez Pereira ja Rafael R. Valcárcel: Tunnehetket – Tehtäviä tunnekasvatukseen. Suom. Jussi Korhonen. PS-Kustannus 2018.

Tästä innostun
Yöpöydälläni on juuri nyt kaksi hyvin kiinnostavaa kirjaa. Elena Ferranten Napoli-sarja on hurmaavaa Italian kuvausta ja liittyy kasvatukseenkin. Luvussa oleva kirja on kahden tytön kasvutarina, jota seuraan todella mielenkiinnolla. Meneillään on sarjan kolmas osa. Pitkästä aikaa sellainen kirja, joka vie mennessään! Romaani tuo mieleeni monen Italian kaupungin tunnelman. Toinen yöpöytäkirjani on Pauliina Rauhalan uusi kirja Synninkantajat. Sen kieli on kuin runoutta.
Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät. Suom. Helinä Kangas. WSOY 2018.

Kuka

Kati Nuojua

  • Vaasan Huutoniemen koulun apulaisrehtori ja ykkösluokan opettaja.

  • Tehnyt teatteriopintoja Tanskassa ja taidehistorian maisteriopinnot Jyväskylän yliopistossa.

  • Toivoo ehtivänsä taas pitää koulun kuviskerhoa ensi syksynä.