Kulttuurikulma: Syvimmät säväykset jazzista

Jukka Juntunen tuo musiikkia oppitunneille ja kuuntelee ahkerasti jazzia.

Lukion historiankursseilla on esillä länsimaisen kulttuurimme kehitys, muiden kulttuurien ominaispiirteitä ja kulttuurien vuorovaikutus.

Siksi Jukka Juntunen, oululaislukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori, käyttää opetuksessa usein kuvia ja musiikkia historiallisen aikakauden ilmentäjänä.

– Näytän opiskelijoille aiheeseen liittyviä kuvia esimerkiksi nettisivuilta. Musiikki merkitsee minulle kuitenkin vielä enemmän kuin kuva.

Jukka saattaa pyöräyttää tunnilla soimaan levyltä klassista musiikkia eikä karta Suomi-filmiklassikkojen tai muutakaan vanhaa iskelmämusiikkia historian opetuksessa.

Ne ja myös popmusiikki ovat aikansa kuvaajia.

– Yhteiskuntaopinkin tunneille tuon musiikkia. Yhteiskunnallista, kantaa ottavaa musiikkia on paljon ja voin käyttää sen asiasisältöjä opetuksessa.

Musiikkitietous ja -elämykset ovat karttuneet lukuisilla rock- ja jo vuodesta 1974 jazzfestareilla, kamarimusiikkijuhlilla, Oulu Sinfonian kausikorttilaisena ja mieskuoro Pohjan Laulun riveissä.

– Levyjen keräily on yksi intohimoni. Suurimmat säväykset saan tätä nykyä ehkä jazz-levyistä.

Jukka Juntusen vinkit

Tästä opin
Opettajan on tarpeen perehtyä alansa tutkimukseen. Historioitsija ja tietokirjailija Mirkka Lappalainen on taitava tieteen popularisoija. Teos noitavainoista kuvailee 1600-luvun uskomuksia ja oikeusjärjestelmää. Kirjoittajan mukaan ihminen saattaa uskoa mihin vain, jos ympärillä on samoista asioista vakuuttuneita ihmisiä. Hän viittaa 1900-lukuun: ”Noitavainoissa oli samoja elementtejä kuin myöhemmissä kansanmurhissa.” Lukiessa ajattelin, että nykyäänkin rajat toden ja jossain määrin harhaisten uskomusten välillä saattavat olla liukuvat.
Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat. Otava 2018.

Tähän haluan tarttua
Oululainen filosofian tohtori Turo Manninen on kirjoittanut elämäkerran 1900-luvun alun työväenliikkeen vaikuttajasta Yrjö Mäkelinistä, joka sortovuosina puolusti vahvasti Suomea. Hän oli vasemmistolehtien kuten Kansan Tahdon päätoimittaja. Suositeltava on myös Teemu Keskisarjan elämäkerta Aleksis Kivestä. On mielenkiintoista, että historioitsija siirtyy kirjallisuuden puolelle.
Turo Manninen: Yrjö Mäkelin – Työväenliikkeen tienraivaajan elämä 1875—1923. Into Kustannus 2018.

Tästä innostun
Jazztrumpetisti Miles Davis on pitkäaikainen fanitukseni kohde. Yksi tämän hetken parhaista jazztrumpetisteista on Ambrose Akinmusire. Hänen uudella levyllään on yllättävää, genre-rajat rikkovaa musiikkia, jazzbändi, räppia, hiphoppia ja jousikvartetti. Pidän tämän mustan amerikkalaisartistin levyä vahvana kannanottona amerikkalaiseen nykytodellisuuteen. Soundit ovat hienot. Silti suosikkini hänen levyistään on The Imagined Savior is Far Easier to Paint vuodelta 2014.
Ambrose Akinmusire: Origami Harvest. CD. Blue Note Records 2018.

Kuka

Jukka Juntunen

  • Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori.
  • Asuu Oulussa.