Kaustisen musiikkilukiossa aamunavaus kokoaa aina opiskelijat ja opettajat saliin, ja ohjelmassa on usein musiikkiesitys. Kulttuuri on koulun arkea.
– Suurin osa opiskelijoista ja opettajista on tekemisissä musiikin kanssa päivittäin. Musiikki kuuluu luokista käytäville, kun opiskelijat harjoittelevat, matemaattisten aineiden lehtori Tomi Veteläinen kertoo.
Itse hän sanoo näppäilevänsä kitaraa ihan omaksi ilokseen.
Tomi pyrkii hivuttamaan opetukseen luonnontieteiden historiaa, mutta musiikki ei matematiikan tai fysiikan oppimäärään hevillä ujutu.
– Joskus olen soittanut Youtubesta välikevennykseksi aiheeseen sopivan biisin kuten laulun, jossa on matematiikkaan liittyviä sanoja.
Kun fysiikassa käsiteltiin painetta, Tomi täräytti tunnin aluksi soimaan Queenin Under Pressure -kappaleen.
Fantasiakirjallisuutta fanittava nuori opettaja on kahlannut lajin hyllyt Kaustisen kirjastossa.
Viikonloppujen automatkoilla Oulun kodin ja Kaustisen välillä hän kuuntelee podcasteilta talous- ja Ylen Tiedeykkösen ohjelmia.
– Musiikkia kuuntelen Spotifysta, lähinnä rokkia.
Tomi Veteläisen vinkit
Tästä opin
Koska opetan myös kansainvälistä liiketoimintaa, talous- ja sijoitusasiat kiinnostavat ja luen varsinkin sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta. Tässä Björn Wahlroosin pari vuotta sitten ilmestyneessä kirjassa on edelleen ajankohtaista asiaa sekä kritiikkiä hallituksen talouspolitiikkaa kohtaan. Vaikka ei olisi kaikesta samaa mieltä kirjoittajan kanssa, hänen argumenttejaan kannattaa kuunnella. Nalle käyttää lähteinään monipuolisesti historiallista dataa ja taloustieteen tutkimustuloksia.
Björn Wahlroos: Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta. Suom. Juhana Rossi. Otava 2015.
Tähän haluan tarttua
Ensin ilmestyi Homo Sapiens, Ihmisen lyhyt historia. Viime syksynä julkaistiin suomeksi ihmiskunnan tulevaisuutta luotaava kirja samalta tekijältä. Kirjoittaja on israelilainen historian professori. Uudessa teoksessa hän käsittelee historiaa, luonnontieteitä ja filosofiaa ja pohtii geenitekniikan ja tekoälyn merkitystä ja vaikutuksia. Hän kysyy, mitä tapahtuu demokratialle, kun Facebook ja Google tietävät meistä niin paljon.
Yuval Noah Harari: Homo Deus. Huomisen lyhyt historia. Suom. Jaana Iso-Markku. Bazar 2017.
Tästä innostun
Pop- ja rockfestari Qstock on kuulunut kesäperinteisiini opiskeluajoista alkaen. Tapaan siellä aina entisiä opiskelukavereita, joita en ehkä muuten näkisi. Kotikaupungissani Oulussa järjestettävän tapahtuman ohjelmassa on taas tänä kesänä monipuolinen kaarti kotimaisia ja ulkomaisia esiintyjiä. Suosikkini on metallimusiikkia soittava suomalainen Amorphis, jonka laulujen tekstit perustuvat Kalevalaan. Lavalla ovat myös muun muassa Saara Aalto, Cheek, The Rasmus ja JWG.
Qstock Oulussa 27.—28.7.2018.
Kuka
Tomi Veteläinen
- Kaustisen musiikkilukion matemaattisten aineiden ja kansainvälisen liiketoiminnan linjan lehtori.
- OAJ:n paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen ja JUKOn pääluottamusmies.
- Asuu Oulussa.