Kulttuurikulma: Ekokoulussa yhteisvoimin rakentuvat niin majat kuin taidegrafiikkapuu

Satavuon ekokoulun oppilaiden yhteistyönä versoaa grafiikkapuu, Paula Saranen kertoo.

Paula Saranen ohjaa kollegansa kanssa draamakerhoa, joka harjoittelee esitystä upouuden koulun marraskuiseen vihkiäisjuhlaan. Laukaan Satavuon ekokoulu on tänä syksynä aloittanut, luonnon helmassa maaseudulla sijaitseva alakoulu.

– Saimme tänne tosi kivan musaluokan ja paljon soittimia. Keväällä voisimmekin tehdä draamakerhossa jotain musikaalityyppistä, viulua ja pianoa soitteleva Paula kertoo.

Paula lukee paljon ja hänen kolmosluokkansa oppilaat käyvät tiuhaan kirjastoautolla.

– Hyvä löytö on kirjastovirkailijan suositus lapsille, Gillian Schieldsin Kirjasto-Kaisa. Se kuvaa hienosti kirjojen mutta toisaalta ystävyyden merkitystä.

Koulun porukka rakentaa yhdessä majoja, joiden materiaalit saadaan läheiseltä siltatyömaalta. Toinen kiinnostava hanke on graafikko Ulla Aatisen kanssa luotava grafiikkapuu, johon jokainen koulun oppilas tekee osuutensa. Säästöpankilta heltisi taideapuraha.

Paula ja hänen opettajamiehensä opettivat viime lukuvuoden Espanjan Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa. Elämään jäivät kiinnostus espanjalaiseen kulttuuriin ja patikointiharrastus.

– Nyt syksyllä käymme vaellusretkellä Kolilla.

Paula Sarasen vinkit

Tästä opin
Vaikka pidän toiminnallisesta opettamisesta, oppilaat tarvitsevat vastapainoksi rauhoittumista. Tässä kirjassa on 30 erilaista harjoitusta, joilla niin vanhemmat kuin opettajat voivat opettaa lapsille läsnäolon, tiedostamisen ja rauhoittumisen keinoja. Kiinnitän opetuksessa paljon huomiota tunnetaitoihin, ja meillä on luokassa joka viikko tunnetunti. Rauhoittumisen taidot ovat tarpeen isossa, vilkkaassa ryhmässäni.
Kaisa Aitolahti ja Satu Reinikainen: Polkuja rauhoittumiseen – Läsnäolotaitoja lapsille ja nuorille. Lasten keskus 2018.

Tähän haluan tarttua
Haluan vinkata opettajille tätä kirjaa, koska kirjailija Tommi Kinnunen on äidinkielenopettaja. Hänen romaaneissaan on mahtavan tarkkaa ihmiskuvausta ja yhteiskunnallinen ote. Lisäksi Kinnunen kirjoittaa ainakin Ylen nettisivuille kolumneja, joissa hän ottaa kantaa ajankohtaisiin, koulua koskeviin asioihin. Opettajien Facebook-ryhmässä Alakoulun aarreaitassa on keskusteltu paljon siitä, miten hyvin Kinnunen tuo kolumneissaan esiin opettajan arkea.
Tommi Kinnunen: Pintti. WSOY 2018.

Tästä innostun
Suomenruotsalaisen kirjailijan lastenromaani Helmenkalastajat aloittaa lasten fantasiaromaanisarjan Taru Silmäterästä. Kirja on kuin uutta Astrid Lindgreniä, ja sen sanoma on syvällinen. Helmenkalastaja uhraa koko elämänsä helmen etsimiseen, mutta huomaa, ettei tärkeintä olekaan helmi. Parasta on ystävyys ja rakkaus, se, mitä sinulla on tässä ja nyt. Palkittu kirja on todella mukaansa tempaava ja lapsen ja aikuisen mieltä avartava. Sarjan toinen osa Linnunkesyttäjä ilmestyi tänä vuonna.
Karin Erlandsson: Helmenkalastaja. Suom. Tuula Kojo. S&S 2017.

Kuka

Paula Saranen

  • Luokanopettaja ja äidinkielenopettaja.
  • Opettaa kolmatta luokkaa Laukaan Satavuon ekokoulussa, jossa on luokat esikoulusta kuutosiin.
  • Vetää kollegansa kanssa koulun draamakerhoa.