Saimaan ammattikorkeakoulussa kansainvälisyys on itsestään selvää, sosiaali- ja terveysalan lehtori ja pääluottamusmies Marita Pirkka sanoo.
– Monilla opettajillamme on hyvät kansainväliset verkostot. EU-maiden lisäksi opettajiamme on ollut vaihdossa muun muassa Tansaniassa ja Etelä-Afrikassa.
Terveydenhoitajia ja sairaanhoitajia opettava Marita on ollut vaihdossa Manchesterissa. Siellä hän tutustui esimerkiksi Englannin työterveyshuollon case management -toimintaan. Se tarkoittaa palveluohjausta, jossa potilaan hoitoa koordinoi tietty kontaktihenkilö. Mallia on viime vuosina sovellettu Suomessa työterveyshuollossa.
Seuraavaksi kohteekseen Marita suunnittelee Hollannin Eindhovenin Fontys-yliopistoa.
– Hollanti on aivan Euroopan huippumaa työterveys- ja työturvallisuusasioissa.
Opettajavaihdosta opettajat tuovat muilta mailta uusia tuulia opetukseen. Samalla suomalaisia kokemuksia viedään muualle.
– Mutta on hyvä huomata, ettemme Suomessa ole suinkaan joka asiassa etunenässä.
Saimaan amkista vaihtoon lähdetään innolla, vaikka reissujen opetusviikot ja yhteistyö ulkomaisten kollegojen kanssa ovat työläämpiä kuin normiarki.
– Tämä pitäisi voida ottaa paremmin huomioon työn suunnittelussa.
Kansainvälisyysstrategiansa mukaisesti Saimaan ammattikorkea lisää entisestään kontakteja ulkomaille.
Vuoden alussa Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulut ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto yhdistyivät LUT-konserniksi. Etenkin yliopiston ansiosta Lappeenrannan kampuksella on nyt opiskelijoita yli 60 maasta.
Parhaillaan amkissa mietitään koulutusviennin mahdollisuuksia, ja ensi syksynä alkaa englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus.
– Sen opiskelijapaikoista puolet varataan ulkomaalaisille, Marita kertoo.
Englanninkielistä insinöörikoulutusta ammattikorkeassa jo on.
Marita Pirkka
Sosiaali- ja terveysalan lehtori Saimaan ammatti- korkeakoulussa Lappeenrannassa. Terveystieteiden maisteri ja terveydenhoitaja. Opettaa terveydenhoitajia ja sairaanhoitajia. Pääluottamusmies ja OAJ:n Etelä-Karjalan alueyhdistyksen hallituksen jäsen.
EU patistaa liikkuvuuteen
EU edellyttää aiempaa vahvempaa ja moninaista Euroopan korkeakoulujen yhteistyötä ja rahoittaa sitä muun muassa Erasmus-ohjelman kautta. OAJ:n edustajat olivat mukana laatimassa opetusministeriön korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjauksia, jotka ulottuvat vuoteen 2025.
minedu.fi → Julkaisut → Yhteistyössä maailman parasta