Ideoita videoista – Youtubesta ja tubettajilta saa paljon aineksia opetukseen

Luokanopettaja ja mediakasvattaja Mervi Maatela kannustaa opettajia paneutumaan Youtuben ja tubettajien maailmaan sekä ottamaan videoiden tekemisen osaksi opetusta.

Nosta videot yhdeksi ryhmätyön vaihtoehtoiseksi tekotavaksi. Se on helpompaa kuin uskotkaan. Näin kannustaa videoita jo 1990-luvun lopulta oppilaillaan teettänyt luokanopettaja, draamapedagogi ja Tubecon-tapahtuman tuottaja Mervi Maatela.

– Lapset ja nuoret kyllä osaavat ja tykkäävät. Opettajan ei tarvitse olla taituri kuvaamisessa ja editoinnissa. Yleensä jokaisesta luokasta löytyy vähintään yksi videoiden tekoon omistautuen paneutunut oppilas. Itsekin olen kysynyt lapsilta neuvoja, kun oma osaamiseni on loppunut, Maatela naurahtaa.

Hänen mukaansa itseilmaisu videoiden avulla on nykylapsille ja -nuorille hyvin luontevaa. Monille se on helpompaa kuin asian muotoileminen tekstiksi.

Koululaiset ovat kasvaneet katsellen Youtube-videoita. Tubettajat ovat esikuvia, ja tube-videoiden konseptit ovat lapsille yhtä tuttuja kuin napakympit ja missikisat aikoinaan heidän vanhemmilleen.

Kyselytutkimusten mukaan suomalaisista yläkoululaisista lähes kaikki katsovat tubettajien videoita ainakin joskus. Alakoululaisistakin yhä useampi seuraa vloggaajia eli videobloggaajia. Moni harrastaa myös videoiden tekoa.

 

Maatela kannustaa opettajia ottamaan oppilaidensa tube-innostuksesta kaiken irti.

Erityisesti hän kehottaa hyödyntämään Youtube-videoiden kerrontatapoja eli konsepteja.

Suosittuja formaatteja ovat esimerkiksi erilaiset Lego- tai Littlest pet shop -hahmojen avulla tehdyt animaatiot, Minecraft-pelivideot sekä erilaiset haastevideot.

– Lego-ukkojen avulla voi tehdä vaikkapa animaation jostain historian tapahtumasta, Littlest pet shop -hahmoja voi hyödyntää esimerkiksi, kun tehdään faktavideoita eri nisäkkäistä. Minecraftia pelatessaan voi kertoa samalla tarinaa. Tai kemian kokeesta voi tehdä haastevideon: kumpi kelluu veden pinnalla kauemmin kuminauha vai klemmari, Maatela antaa liudan esimerkkejä.

Opettaja voi koostaa videoita itse, mutta Maatelan mukaan tärkeämpää olisi päästää oppilaat tekemään itse.

– Tulevaisuuden työelämässä videon tekeminen on tärkeä taito. Sitä olisi hyvä päästä harjoittelemaan jo koulussa, hän huomauttaa.

Oppimisen kannalta ei ole merkitystä, julkaistaanko videot vai ei.

Maatela perusti muutama vuosi sitten omien oppilaidensa kanssa Youtube-kanavan. Helsinkiläisen alakoulun oppilaat loivat opettajansa avustuksella Jymyuutiset, jolla on nyt yli 2 400 seuraajaa.

Kanavalla oppilaat muun muassa raportoivat leirikoulustaan ja tekevät kokkausvideoita.

– Julkisen tube-kanavan perustaminen vaatii jo aika paljon omistautumista opettajalta. Videoiden sisältöön pitää kiinnittää huomiota ja täytyy sopia, mitä niissä saa julkaista ja mitä ei. Samoin kommentteja pitää moderoida. Vanhempien kanssa on sovittava luvista, Maatela listaa.

Hän tähdentääkin, että julkinen tube-kanava on työläs projekti.

– Oppimisen kannalta ei ole merkitystä, julkaistaanko videoita vai ei, hän lisää.

Youtube-kanavan voi perustaa myös vain videoiden säilyttämistä varten. Kun oppilaiden tuotokset ovat salasanan takana, kukaan ulkopuolinen ei pääse niitä katsomaan.

 

Tubettajien tekemiä sisältöjä voi hyödyntää opetuksessa.

– Etenkin monet vloggaajat käsittelevät henkilökohtaisia ja kipeitäkin asioita. Esimerkiksi Tuure Boelius on kertonut rohkeasti omasta seksuaalisuudestaan. Tällaisia videoita voi käyttää koulussa keskustelunavaajina, Maatela sanoo.

Vloggaajien käyttämät videokonseptit kuten My Day ja Draw My Life puolestaan sopivat apuvälineiksi oman identiteetin pohdintaan. Ensin mainittu on muutaman minuutin pituinen videokooste omasta päivästä, toinen on videoitu piirros omasta elämäntarinasta.

 

Youtuben sanotaan olevan nykykoululaisille paitsi televisio myös ostari ja nuorisotalo. Tube-videot ovat sekä viihdettä että alustoja, joissa voi kohdata muita nuoria. Videoiden kommenttiketjussa sekä tubettajien muissa somekanavissa voi keskustella sekä itse tubettajan että hänen seuraajiensa kanssa.

– Koulussa olisi hyvä keskustella myös tube-maailmaan pelisäännöistä. Miten voi kommentoida ja jutella rakentavasti? Mitä kaikkea saa itsestä kertoa? Mitä ei pidä netissä julkaista?

Myös sosiaalisen median ja pelien ikärajat kannattaa ottaa puheeksi. Alle 13-vuotias ei esimerkiksi saa perustaa omaa tube-kanavaa ilman vanhempiensa suostumusta.

Vaikka tubettajat ovat lapsille ja nuorille tärkeitä, varsin moni opettaja ja vanhempi kokee koko tube-maailman vieraaksi.

– Monet aikuiset kyselevät, pitääkö siihen paneutua, kun se ei itseä kiinnosta. Minusta pitää, Mervi Maatela sanoo.

Aikuisten pitää Maatelan mukaan ymmärtää tubettamista, koska se on osa lasten elämää.

– Pelisääntöjä ei voi opettaa, jos ei itse tunne sitä maailmaa ollenkaan, hän tähdentää.

Mervi Maatela

  • Luokanopettaja, mediakasvattaja, draamapedagogi ja Tubecon-tapahtuman tuottaja.
  • Opiskelee parhaillaan audiovisuaalista mediakulttuuria Lapin yliopistossa ja on opintovapaalla luokanopettajan työstään Helsingissä.
  • Oppilaidensa perustaman Jymyuutiset-Youtube-kanavan taustatuki.

Nuorten perässä Youtubeen

Tubettamisen yleistyminen ja ammattimaistuminen lisävät tarvetta käsitellä ilmiötä myös opetuksessa. Tubettajat ovat mielipidevaikuttajia, joihin samastutaan. Nuoret omaksuvat ihailemiltaan tubettajilta arvoja, asenteita ja vaikutteita aina kulutusvalintoihin asti. Tubettajilta myös pyydetään usein apua henkilökohtaisiin ongelmiin.

Aikakausmedian mediakasvatusasiantuntija Piia Matikainen pitää todella tärkeänä sitä, että opettajat hyödyntävät niitä kanavia, jotka ovat nuorille luontaisia.

– Youtube on se paikka, jossa oikeastaan kaikki nuoret viettävät aikaa, hän muistuttaa.

Matikaisen mukaan Youtube on todella monipuolinen mediakasvatusympäristö, josta saa aineksia mihin tahansa oppiaineeseen.

Verkossa on tarjolla Youtuben opetuskäyttöön sopiva Tubettaa-oppimateriaali. Se avaa tubettamista ilmiönä ja esittelee tubettamisen toimintamalleja, kerrontatapoja ja ansaintalogiikkaa.

Oppimateriaali pohjautuu Aikakausmedian ja A-lehtien viime vuonna teettämään laadulliseen Tubettajien valta ja vastuu -tutkimukseen. Siihen haastateltiin 14:ää suosittua suomalaista tubettajaa, joiden kanavilla oli 31 000–170 000 tilaajaa.

Tubettaa-materiaali sisältää tubettajien haastatteluvideoiden lisäksi tietoa ja tehtäviä, joista voi ammentaa ideoita opetukseen. Nappaa vaikka alla olevasta listasta käyttöön tubettajien suosimia kerrontatapoja eli konsepteja.

Erika Nieminen

Tube-konseptit tutuiksi

  • My Day = konsepti, jossa tubettaja kertoo päivästään.
  • My Week = konsepti, jossa tubettaja kertoo viikostaan.
  • Story Time = konsepti, jossa tubettaja kertoo tarinan tai tapahtuman elämästään.
  • DIY = Do it yourself eli tee se itse -videoilla opastetaan tekemään tai rakentamaan jotakin itse.
  • Lifehack = konsepti, jossa kerrotaan jokin elämää helpottava niksi tai ratkaisu ongelmaan.
  • Tutoriaali = ohjevideo jonkin asian tekemiseen.
  • Haaste = video, jossa suoritetaan esimerkiksi jokin seuraajien heittämä tai somessa leviävä haaste.
  • Testi = video, jossa testataan jotakin.
  • Kaupallinen yhteistyö = video, jossa tubettaja markkinoi yhteistyökumppanin tuotetta tai palvelua. Video merkitään tekstillä ”kaupallinen yhteistyö”.
  • Haul = konsepti, jossa tubettaja esittelee ostoksiaan.
  • MP = tubettaja kertoo videolla mielipiteen jostakin asiasta.
  • Unboxing = konsepti, jossa paketti avataan ja näytetään, millainen tuote sen sisällä on.