Heikki Pölönen: Kurkistuksia opetustyön onnistumisiin

Koronapandemian aikana mediassa on nähty paljon työhyvinvointiin liittyviä sisältöjä ja ohjeita. Miten selviämme muutosten keskellä? Miten pidämme huolta työhyvinvoinnista?

Asiantuntijoiden vastauksista on koottu vinkkilistoja, jotta oppisimme luovimaan muuttuvissa tilanteissa uupumatta. Vinkkejään kertoi muun muassa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen (IS 20.1.).

Olemme usein parempia kokemaan riittämättömyyttä kuin huomaamaan, mitä olemme saaneet aikaiseksi ja mikä meni hyvin. Hakanen kannustikin kiinnittämään huomiota omiin onnistumisiin.

Ohje voi olla simppeliydessään ärsyttäväkin, etenkin, jos uupumus on jo alkanut vallata alaa. Mutta kokeillaan yhdessä!

Olemme parempia kokemaan riittämättömyyttä kuin huomaamaan onnistumiset.

Minkälaisissa hetkissä sinä koet työssäsi onnistumisia? Pohdi hetki.

Mieleesi saattaa nousta arkinen hetki, jossa oppijan silmät syttyivät, kun hän tuellasi oivalsi uutta. Tai ehkä muistat saamasi kiitoksen, joka lämmitti ja muistutti työsi arvosta.

Tällaisia hetkiä nousi esiin kymmenittäin, kun kysyimme OAJ:n järjestöaktiiveilta Tehdään tulevaisuuksia -kampanjan yhteydessä, mitä he haluaisivat alan ulkopuolisten näkevän työstään.

Kun huomaa ja iloitsee onnistumisista, suojelee samalla oman työnsä merkityksellisyyttä ja työssäjaksamista.

Onnistumisista on arvokasta kertoa muille. Niissä hetkissä piilee nimittäin vastaus siihen, miksi päättäjien pitäisi vahvistaa koulutuksen rahoitusta. Ei rahoituksen itsensä vuoksi, vaan siksi, että lisäresursseilla on mahdollista vaikkapa pienentää ryhmäkokoja tai palkata lisää opetushenkilöstöä. Siis luoda opetuksen arkeen enemmän tilaa ja mahdollisuuksia onnistua.

 

Marraskuussa OAJ on vienyt viestiä jäsentensä tekemän työn arvosta, epäkohdista ja ratkaisuehdotuksista esimerkiksi eduskuntaryhmille ja puolueiden johdolle.

Joulukuussa järjestö avaa kurkistusluukkuja jäsenten ajatuksiin työnsä merkityksestä @oajry-tilillä Twitterissä. Ajatuksiaan kertoo 24 järjestöaktiivia.

Tutustu ihmeessä, jaa heidän ajatuksiaan tai kerro omasi tunnisteella #koulutusratkaisee.