Vesa Linja-ahon kolumni: Entinen opettaja kiittää ja kuittaa

Kun aloitin ammattikorkeakoulussa ensin sivutoimisena tuntiopettajana 2009 ja myöhemmin vakituisena 2010, kolmen opintopisteen laajuinen kurssi sisälsi lähiopetusta 39 tuntia. Toinen mokoma maksettiin valmistelusta ja kaikesta muusta opettajan työhön liittyvästä aina sähköposteihin vastaamisesta oppimateriaalin kehittämiseen.

Kapealla erikoisalalla oppimateriaalia – ainakaan suomenkielistä, ajantasaista ja sopivan tasoista – on vaikea tai mahdoton löytää.

Sitten iskivät rahoitusleikkaukset ja tuntimäärää höylättiin koko 2010-luvun.

Edellä mainittu 39 tuntia on nyt 30 tuntia. Opintopistekohtaista tuntiresurssia on siis leikattu 23 prosenttia.

Tosiasiallinen leikkaus on suurempi, koska perinteistä luokkaopetusta on korvattu itsenäisillä projektiopinnoilla. Niissä on toki omat hyvät puolensa, mutta kärsivät resursointipulasta nekin.

Opintopistekohtaista tuntiresurssia on leikattu 23 prosenttia.

Työyhteisössä ensisijainen selviytymiskeino oli huumori: puhutaanko me tunnilla sitten 23 prosenttia nopeammin vai miten tästä on selvitty? Teoriassahan säästö onnistuu oppimistuloksia vaarantamatta lisäämällä itsenäisen työn osuutta ja ryhmätöiden määrää.

Käytännössä lopputulos on, että kursseilta pudotetaan sisältöjä pois, niitä helpotetaan tai työt tehdään ilmaiseksi vapaa-ajalla. Tämä on oma kokemukseni: tieteellisesti punnittua tietoa teemasta voi lukea syyskuussa tarkastetusta Marjo Nenosen väitöskirjasta Tulokset paranevat, miten käy laadun?

Kun ei ole aikaa tehdä omaa työtään sillä laatutasolla, jota on tottunut itseltään odottamaan, työ rupeaa vähitellen ahdistamaan. Toisaalta mihin tahansa asiaan kyllästyy, kun sitä tekee riittävän kauan.

Työpaikan vaihto olisi siis saattanut tulla eteen ihan ilman rahoitusleikkauksiakin. Mutta saipahan haukuttua ne samalla.

Uusi työ löytyi standardointijärjestöstä, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä pitkään. Uuteen toimenkuvaan kuuluu myös oppilaitosyhteistyö – ympäri Suomen – eli ei muuta kuin tapaamisiin.

 

Vesa Linja-aho on entinen ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtori, jonka uusi työ löytyi standardointijärjestöstä.

Lue samasta aiheesta