Arno Kotron kolumni: Korjataan vika, ei odotella

Kotitalon lähellä rehottaa ränsistynyt joutomaa. Kaupunki ei kuitenkaan halua siivota paikkaa ja tehdä siihen puistoa. Ei kuulemma kannata, koska koko alue rakennetaan jossain vaiheessa uudelleen.

Logiikka on tuttu ja tuo mieleen opettajien opetusvelvollisuudet. Eri aineiden toisistaan paljonkin poikkeavat opetusvelvollisuudethan ovat rämettynyt jäänne, jolle ei enää löydy järkiperusteita. Asialle ei kuitenkaan tehdä mitään, koska koko palkkausjärjestelmä menee joskus täysremonttiin.

Se remontti alkaa v-kirjaimella, enkä sohi sitä enempää. Mutta muutaman palkka-ajatuksen haluan heittää.

Äskettäinen paikallisten palkkaerien jakaminen oli viheliäistä, kun mitattavia kriteereitä ei oikein ollut ja naamakerroin uhkasi vaikuttaa. Ei siis pidä mennä ainakaan pitemmälle siihen suuntaan, että jokainen neuvottelee oman palkkansa. Oikeudenmukaisia periaatteita on vaikea keksiä ja ilmapiirille se olisi myrkkyä.

Hyvä opettaja ei uuvuta itseään opetuksen ulkopuolisella työllä.

Esimerkiksi palkkojen eriyttäminen työhön käytetyn ajan perusteella olisi ongelmallista. Jos lehtori A käyttää tuntien suunnitteluun enemmän aikaa kuin B, pitääkö A:lle myös maksaa enemmän, vaikka B:n opetus olisi innostavampaa eikä hän tarvitse niin paljon suunnitteluaikaa? Entä jos lehtori C on leipääntynyt työhönsä ja oppilaiden kohtaamisen sijaan käy jatkuvasti aikaa vievässä koulutuksessa: pitäisikö hänelle maksaa lisää?

Opettajan työpäivän ei sitä paitsi tarvitse kestää kahdeksaa tuntia. Intensiivinen tuntityöskentely on niin energiasyöppöä toimintaa, että täysi työpäivä tulee tehdyksi, vaikka lähiopetuksesta ja muusta työstä ei tule kahdeksaa tuntia täyteen. Hyvä opettaja ei uuvuta itseään opetuksen ulkopuolisella työllä; on tärkeää, että enin energia käytetään nuorten kohtaamiseen.

Mikä siis neuvoksi? Oikaistaan vihdoinkin ne opetusvelvollisuudet. Esimerkkiä voi ottaa vaikka kaupungin kiinteistöpuolelta.

Naapurissa kun alkoi sittenkin raivaustyö.

Arno Kotro toimii filosofian ja psykologian opettajana lukiossa ja on Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja.

arno.kotro@heryk.fi

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Olenko kuin Alkon myyjä?

08.06.2023
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Vaihdetaan murhat!

20.10.2022
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Tehdäänkö lupaus?

02.06.2022