Slovakialaiskoulun oppilaat opiskelevat haukkametsästystä ja hoitavat koulun haukkoja, kotkia ja pöllöjä

Kun Suomessa koululaiset viedään yleensä luonto-oppiin koulun lähimetsään, on slovakialainen Maximilian Hellin peruskoulu tuonut luonnon kouluunsa.

Koulun alueelta löytyy useita erilaisia puutarhoja, kuten 3 500 kasvilajin viherseinä. Kasteluun käytetään sadevettä koululaisten rakentamasta tekolammesta.

Tallissa asuu kaksi hevosta, joita lapset hoitavat, ja trooppisessa puutarhassa elää tamariini-apinoita. Eläimistöön lukeutuvat myös kaimaanit, papukaijat ja petolinnut. Biologian tunnit pidetään ulkona.

Koulussa halutaan opettaa, kuinka tärkeää on pitää huolta ympäristöstä ja hidastaa ilmastonmuutosta. Koulu kuuluu Slovakian Sinisten koulujen verkostoon. Sinisten koulujen opetuksessa painottuu ympäristökasvatus. Maximilian Hellin ympäristökasvatusohjelma on verkoston laajin.

 

Maximilian Hellin matka ympäristökasvatuksen airueksi alkoi haukoista.

Štiavnické Banen maalaiskylän julkista kyläkoulua uhkasi lakkautus. Kymmenen vuotta sitten aloitettu ympäristökasvatuksen painotus ja haukkametsästys pakollisena oppiaineena muutti suunnan.

Tällä hetkellä koulussa on 180 oppilasta ja koulun yhteydessä toimivassa päiväkodissa 54 lasta. Koulubussi kuljettaa kyläkouluun päivittäin 150 lasta läheisestä Banská Štiavnican kaupungista.

Haukkametsästystä, kuten lintujen lennätystä ja metsästyksen teoriaa, opetetaan 5.–9.-luokkalaisille tunti viikossa. Varsinaiseen metsästykseen lapset osallistuvat vain aikuisten mukana.

 

Vapaa-ajallaan lapset huolehtivat päivittäin eläimistä ja niiden tarhoista. Koulussa asuu yhteensä 60 haukkaa, kotkaa ja pöllöä.

Parhaat oppilaat saavat kasvattihaukan, jota he hoitavat lomillakin. Tämä opettaa rehtori Pavel Michalin mukaan lapsille vastuullisuutta ja eläinten arvostusta.

Kiitos haukkojen, koululaiset viettävät jopa vapaa-aikansa ulkona. Rehtori on syystä ylpeä koulustaan.

– Lapset muistavat opetuksemme loppuelämänsä.