OVTES-siirto on yhä mahdollinen

OAJ ei tingi neuvottelutavoitteistaan. Varhaiskasvatus on osa opetusalaa.

OAJ:n ja KT Kuntatyönantajien neuvotteluja kuntien varhaiskasvatuksen opettajien sopimuksesta tulee OAJ:n neuvottelijoiden mielestä jatkaa entistä ponnekkaammin vappuviikon pettymyksen jälkeen.

− OVTES-siirrosta on nyt virallisesti puhuttu siihen sävyyn, että se on periaatteessa mahdollinen. Uskomme vahvasti, että se myös toteutuu sovitussa aikataulussa eli viimeistään seuraavan sopimuskauden alussa, työmarkkinaedunvalvonnan erityisasiantuntija Kristiina Johansson sanoo.

Sopimusalan siirto oli mukana myös valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ratkaisuesityksessä viime viikolla. Ratkaisun kaatuminen oli valtava pettymys myös Varhaiskasvatuksen opettajien liitolle.

− OVTES-siirrossa otettiin aikalisä meistä riippumattomista syistä. Nyt vain pusketaan eteenpäin ja tehdään se mahdollisimman äkkiä, VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen toteaa.

Sopimusalan siirto on lähempänä kuin koskaan.

OAJ on jo vuosia vaatinut, että varhaiskasvatuksen opettajat ja erityisopettajat sekä päiväkodinjohtajat pääsevät kuntien yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta KVTESista opettajien OVTESiin, koska varhaiskasvatus on osa opetusalaa.

Nyt sopimusalan siirto on lähempänä kuin koskaan.

− Varhaiskasvatus siirtyi osaksi koulutusjärjestelmää jo seitsemän vuotta sitten. Nyt tämä viimeinenkin osa-alue on saatava päätökseen ja varhaiskasvatuksen opettajat saatava irti sosiaali- ja terveysalan sopimuksista, Johansson sanoo.

Jos heti ensi syksynä ryhdytään hommiin, Johansson uskoo, että sopimusalan siirto voitaisiin tehdä pikaisestikin. Näin saataisiin kunnan koko opetushenkilöstö samaan sopimukseen, mikä vahvistaisi yhteistä opettajuutta.