Ope suosittelee: Tykkäyksiä tarkoille havainnoille

Tästä opin
”Tämä kirja käsittelee matkustamista, matkustamisen merkitystä, erilaisia tapoja matkustaa. Ennen muuta se käsittelee paluuta – ei pelkästään kotiin vaan myös muihin paikkoihin.” Tuo sitaatti, kuten koko tämä teos, näyttäytyi minulle matkustamisen ja aluun pohdintana, tarkkoina havaintoina ja kuvailevina, viipyilevinä teksteinä vieraissa maissa, vieraista maista. Kirjailija tarkkailee ihmisenä olemista, turistin ja matkailijan eroavaisuuksia. “Matkailija näkee sen mitä näkee. Turisti sen mitä on tullut katsomaan.”
Merete Mazzarella: Varovainen matkailija. Suom. Raija Rintamäki. Tammi 2019.

 

Tähän haluan tarttua
Viime syksyn Finlandia-ehdokas ei lukijaansa päästä helpolla. Kuitenkin pysähtyminen muistoihin, aikasiirtymiin, kieleen, kursiiveihin, vaillinaisiin lauseisiin ja rytmiin kannattaa. Löysin kirjasta kohtia, jotka halusin kirjata ylös ja muistaa. Tässä yksi. ”Ei ihminen voi fengshuijata (tai mikä se nimi nykyäään on, wawisaba, KUOLINSIIVOUS?) elämästään ystäviä, joilla on väärä asenne.”
Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? Suom. Laura Jänisniemi. Teos 2019.

 

Tästä innostun
Käsityön museon kevätnäyttelyssä on esillä neljän osaavan, oivaltavan ja omintakeisen tekstiilitaiteilijan töitä. Ariadna Donner, Soile Hovila, Aino Kajaniemi ja Inka Kivalo esittelevät moderneja kuvakudoksiaan, gobeliineja, jotka he ovat kutoneet kangaspuilla ikivanhaa tekniikkaa hyödyntäen. Lähestymistavat ja tyylit ovat erilaisia. Teosten äärellä mieleeni nousi kysymys: Miksi jokin miellyttää ja mietityttää, miksi toisen ääreen palaa ja toisen taas ei? Miksi minä palaan?
Kudottu kuva Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 17.5.2020 saakka.

 

Vinkit antoi Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan lehtori Ulla Maija Nyman Jyväskylästä. Häntä inspiroivat kulttuurikokemukset, kivat värit ja kiivaat keskustelut.