Tästä opin
Tämä esikoisteos käy sosiologian ja psykologian oppikirjasta. Se on tutkielma pojan sinnikkäästä kasvusta ulos muiden määrittelemistä identiteeteistä ranskalaiskylässä. Eddyn kasvuvuosiin vaikuttavat köyhyys, miesvaltainen työväenkulttuuri, valta, väkivalta, rasismi ja homofobia. Sosiologinen ote haastaa pohtimaan esimerkiksi, miksi köyhät perheet tottuvat olemaan yhteiskunnan ulkopuolisia tai miten äärioikeistosta tulee pikkukylän suosituin puolue.
Éduard Louis: Ei enää Eddy. Suom. Lotta Toivanen. Tammi 2019.
Tähän haluan tarttua
Halttusen esikoisteos, omakustanne, on tärkeä puheenvuoro lastensuojelun arjesta. Päähenkilö, lastensuojelusta kirjoittava toimittaja Lahja toteaa kirjan lopussa eläneensä pyörremyrskyvuoden. Halttunen kertoo palvelujen, perheiden, parisuhteen ja lapsiasiakkaiden tarinaa. Vauhdikkaan kerronnan ja juonen käänteiden vuoksi kirja on kuin salapoliisiromaani. Tarina toimisi myös televisiosarjana tai elokuvana.
Sinikka Halttunen: Salaisuuksia. Lastensuojelun tarinoita ennen 2008 pankki- kriisiä. Books on Demand 2019.
Tästä innostun
Muotoilijan työn jättäneen Michelle Rialin kirja on vakava ja hulvaton muistutus kyvystämme eritellä ja problematisoida elämää. Se on teos ahdistavista kysymyksistä kuten ”Jätinkö silitysraudan päälle?”, ”Entä jos on liian myöhäistä?”. Aiheet nousevat arjen rutiineista, aikuiselämästä, parisuhteesta, pienistä ja suurista kysymyksistä. Vastauksia voi miettiä kirjan selkeiden kaavioiden, kuvioiden ja symbolien avulla.
Michelle Rial: Am I overthinking this? Over-answering life’s questions in 101charts. Chronicle Books LLC 2019.
Vinkit antoi Lab ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan lehtori Tuula Hyppönen Lahdesta. Häntä inspiroi kulttuurikokemuksissa niiden kyky tuottaa uusia ja vaihtoehtoisia tulkintoja maailmasta.