Ope suosittelee: Baskimytologiaa ja työkaluja lukioon

Tästä opin

Jos me opettajat lukisimme joka vuosi oman koulun opetussuunnitelman, löytäisimme aina uusia ideoita opetukseen. Työstämme parhaillaan kollegojen kesken uutta opetussuunnitelmaa. Työ on loppusuoralla.

Yksittäisiin oppiaineisiin ei tule isoja muutoksia, mutta lisäämme oppiainerajat ylittävää työtä. Itse yhdistin jo uuden opsin innostamana psykologian ja filosofian ensimmäiset moduulit yhdeksi opintojaksoksi.

Lukion opetussuunnitelman perusteet ja oman koulun opetussuunnitelma.

 

Tähän haluan tarttua

Aivotutkija, kasvatustieteen professori Minna Huotilainen on kirjoittanut tyttäriensä kanssa kirjan, joka kiinnostaa minua sekä lukiolaisten lopettajana että viime kevään ylioppilaan äitinä.

Sisällysluettelo lupaa aluksi pohdintoja siitä, kannattaako lukioon hakeutua ja mitä sen jälkeen. Teos esittelee uusia aivotutkimusten tuloksia oppimisesta ja listaa tärkeimmät vinkit nuorille ja vanhemmille.

Minna Huotilainen, Taimi Huotilainen, Helmi Uusi- talo: Lukiolaisen selviytymisopas. PS-kustannus 2021.

 

Tästä innostun

Olen ihastunut espanjalaisen Dolores Redondon Baskimaan murhat -sarjan dekkareihin. Niissä on paljon Baskimaan mytologiaa, kulttuuria ja jopa baskin sanoja. Aiemmin en tiennyt Baskimaasta mitään.

Kirjoista oli yllättäen myös hyötyä, kun koulussamme oli vaihto-oppilaana baski. Uusimmassa dekkarissa ollaan myös New Orleansissa ja tarinaan kietoutuu sikäläisiä myyttejä.

Dolores Redondo: Sydämen pohjoispuoli (suom. Sari Selander). Gummerus 2020.

 

Vinkit antoi Sodankylän lukion filosofian, psykologian ja terveystiedon opettaja Heidi Ukkola. Häntä inspiroi nykytanssi, jota hän itse harrastaa ja joka haastaa ja yllättää eikä jätä kylmäksi.