OAJ:n tahto sivuutettiin budjettiriihessä

Varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien nosto on keskeinen tavoite, josta ei luovuta, sanoo koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo OAJ:stä. Budjettiriihen tulos oli pettymys, mutta katse käännetään nyt eduskuntavaaleihin.

Hallitus sivuutti OAJ:n toiveet budjettiriihessään. Järjestö tavoitteli varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien nostoa sekä resursseja opettajarekisterin perustamiseen ja uransa aloittavien opettajien mentorointiin.

Koulutuspolitiikan päällikön Jaakko Salon mukaan tavoitteet olivat suuruusluokaltaan realistisia. Koulutusmäärien nostoon järjestö esitti 2,3 miljoonan ja opettajarekisteriin puolen miljoonan euron määrärahoja.

– Nämä tavoitteet olisi voitu laittaa kuntoon, jos tahtoa olisi ollut.

 

Päätöksiä koulutuksen hyväksi voidaan vielä tehdä, kun seuraavaksi hallituksen ensi vuoden budjettiesitys menee eduskuntaan.

Budjettiin tehdään tavallisesti vielä pieniä menolisäyksiä eduskuntakäsittelyn aikana. Puhutaan eduskunnan joululahjarahoista, sillä niiden sisältö selviää joulukuussa.

– Esimerkiksi OAJ:n opettajarekisteriä varten esittämä määräraha on hyvinkin joululahjarahojen suuruusluokassa, Salo sanoo.

Vaikka OAJ:n tavoitteita ei ensi vuoden budjettiin saataisi, ne eivät tipu järjestön asialistalta. Katse käännetään kevääseen.

– Seuraavat vaikuttamisen paikat ovat ensi kevään eduskuntavaalit ja uuden hallituksen ohjelma.

 

Varhaiskasvatuksen opettajista on huutava pula. Heitä on koulutettava lisää, jotta laadukas varhaiskasvatus voidaan taata. Opettajapulan korjaaminen varhaiskasvatuslain edellyttämälle tasolle edellyttää vakaopettajien koulutusmäärien nostoa pysyvästi 1 400 aloituspaikkaan.

Opettajarekisteri puolestaan kertoisi, millä aloilla opettajia tarvitaan missäkin Suomen kolkassa. Näin se auttaisi määrittelemään eri alojen opettajien koulutustarpeita.

OAJ:n kolmas vaade, opettajien mentorointi, on Salon mukaan tärkeä alan vetovoiman näkökulmasta.

– Työuran alku on tunnetusti hyvin kuormittava. Mentoroinnin avulla aloittavat opettajat saataisiin myös pysymään alalla.

 

Lue lisää oaj.fi:stä: