Mari Suonio toivoo yliopisto-opettajille tutkimusaikaa

Mari Suonion mielestä yliopistosta tekee hyvän työpaikan vapaus, joustavuus ja mahdollisuus tarttua itseä kiinnostaviin asioihin.

OAJ:n tavoitteena on tehdä korkeakouluista hyviä työpaikkoja, jotka houkuttelevat jatkossakin parhaita osaajia.

Yliopistot ovat pääsääntöisesti hyviä työpaikkoja opetuksen ja tutkimuksen vapauden osalta, mutta parhaiden osaajien houkutteluun nykyinen palkkataso ei tahdo riittää, kommentoi yliopisto-opettaja Mari Suonio Itä-Suomen yliopistosta.

– Minulle kiva työpaikka merkitsee vaikkapa sitä, että meillä on etätyöhön joustavat käytännöt ja saan vaikuttaa vahvasti omaan työnkuvaani.

Suonion työajasta ison palan haukkaa etätyöskentely kuuden yliopiston verkostossa Sosnetissä, jossa järjestetään esimerkiksi sosiaalityön erikoistumis- ja tohtorikoulutusyhteistyötä.

 

Jotta opiskelijat saisivat mahdollisimman laadukasta opetusta, opetuspainotteisissa tehtävissä oleville pitää taata mahdollisuus tehdä myös tutkimusta. Suonion mukaan tutkimuskausien järjestäminen on yliopistoissa valitettavan satunnaista.

Hän haluaisi yliopistoon lisää tehtäviä, joissa käytäntöä ja opetusta voi yhdistää. Uusien hyvinvointialueiden myötä esimerkiksi sosiaalityöhön ja hoitotieteisiin olisi hyvä saada tohtorikoulutuspaikkoja, joissa työskennellään osa ajasta yliopistossa ja osa omassa työssä.

Kun korkeakoulupaikkoja lisätään, täytyy huolehtia että opettajia on tarpeeksi. Jotta korkeakoulujen tuottama tieto yltäisi poliittiseen päätöksentekoon, opettajien ajan pitäisi riittää yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

– Yhteiskuntatieteilijänä vaikuttamistyö esimerkiksi järjestöissä on minulle tosi tärkeää, ja myös yliopistomme kannustaa siihen, Itä-Suomen yliopiston opetusalan paikallisyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Suonio sanoo.

Tässä juttusarjassa esittelemme OAJ:n koulutusalakohtaiset vaalitavoitteet seuraavalle hallituskaudelle.

» oaj.fi/vaalit2023