Suomen opettaja Tomoko Yatagai tuntee kielitaidon taian: ”Kun opiskelijat saavat onnistumisen kokemuksia, heidän aktiivisuutensa lisääntyy”

Kun maahanmuuttaja oppii suomen kieltä, hänen aktiivisuutensa lisääntyy, sanoo tuntiopettaja Tomoko Yatagai.

Olohuone, makuuhuone, keittiö, koti. Maaliskuussa suomen opettaja Tomoko Yatagain maahanmuuttajaopiskelijat kotoutuivat suomalaiseen elämäntapaan opettelemalla huoneiden ja huonekalujen nimiä.

Viiden kuukauden mittaisella lukutaitokurssilla suomea opiskellaan viisi tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Mukana on 18 opiskelijaa, jotka ovat tulleet Suomeen esimerkiksi Irakista, Syyriasta, Somaliasta ja Afganistanista. Osa heistä ei osaa lukea tai kirjoittaa edes omalla äidinkielellään.

– Iloitsen, kun opiskelija alkaa ilmaista itseään vähäiselläkin kielitaidolla, sanoo Yatagai.

Hän työskentelee Helsingin evankelisessa opistossa, joka on Suomen suurin vapaan sivistystyön koulutuksiin erikoistunut kansanopisto.

 

Yatagain opiskelijoista suurin osa on 50–60-vuotiaita. Monella heistä on sairauksia, mielenterveysongelmia ja huolia läheisistä.

– Opiskelijoiden pitää elää vaikeuksiensa kanssa, mutta koulunkäynti tuo heille iloa ja voimavaroja. Kun ryhmäytyminen onnistuu ja opiskelijat saavat riittävästi onnistumisen kokemuksia, heidän aktiivisuutensa lisääntyy ja he alkavat aidosti välittää ja huolehtia toisistaan.

OAJ:n mielestä vapaan sivistystyön roolia maahanmuuttajien koulutuksen järjestäjänä on syytä vahvistaa.

– Olisi tosiaan hienoa, jos pystyisimme järjestämään vielä joustavammin eri tasoisia maksuttomia koulutuksia kaikille niitä tarvitseville, myös 3–5 vuoden mittaisen kotoutumisajan ylittäneille, Yatagai sanoo.

Tässä juttusarjassa olemme esitelleet OAJ:n koulutusalakohtaisia vaalitavoitteita seuraavalle hallituskaudelle. Sarja päättyy tähän.