Pääluottamusmies Jaana Antila on pöyristynyt siitä, että ammatillisen opetuksen opetushenkilöstöön voidaan lukea ohjaajat.
Tilanne uhkaa hänen mielestään opiskelijoiden yhdenvertaisuutta. Ennen kaikkea se nöyryyttää ja mitätöi ammattitaitoisia opettajia.
– Eikö pätevyydellä ole enää mitään merkitystä, hän ihmettelee.
Elokuussa voimaan tulleen säännöksen piti turvata ammattiin opiskelevalle samat oikeudet opettajan antamaan opetukseen ja ohjaukseen kuin lukiolaiselle. Osa koulutuksen järjestäjistä tulkitsee kuitenkin, että myös erilaiset ohjaajat voivat tehdä opettajille kuuluvia töitä.
Winnovan ammattioppilaitoksen Porin yksikössä työskentelevä Antila kysyi asetuksen tulkintaa opetusministeriöstä. Ministeriö vastasi, että koulutuksen järjestäjä päättää, kenen tehtävänä on antaa opetusta ja ohjausta.
Antilasta on käsittämätöntä, että ministeriö on antanut koulutuksen järjestäjille tällaiset vapaudet. Koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen OAJ:stä muistuttaa, että opettajien kelpoisuuksia pitää noudattaa ja opettaja antaa opetuksen.
OAJ on vaatinut ministeriöltä selkeitä ohjeita siitä, että opetushenkilöllä tarkoitetaan vain opettajia. Järjestön kanta on, ettei ohjaajien antamaa ohjausta voida lukea mukaan 12 tunnin osaamispisteeseen. Jos ohjaus rinnastetaan opetukseen, asetuksen tavoite lukion ja ammatillisen opiskelijan yhdenvertaisuudesta ei toteudu.
Antila törmäsi asiaan, kun Winnovassa pohdittiin, miten uutta pykälää opetuksen ja ohjauksen tuntimäärästä sovelletaan. Työnantajalla oli selkeä näkemys, että ministeriön linjauksen mukaan oppilaitos saa itse määrittää, ketkä voivat antaa opetusta ja ohjausta.
– Totesin, että herranen aika, eikö kelpoisuusasetuksia tarvitsekaan noudattaa.
Tällä hetkellä Winnovassa on linjattu, että ryhmämuotoinen opetus varmistaa 12 tuntia osaamispistettä kohden ja lukujärjestyksen mukainen opetus tuottaa tämän minimimäärän.