Koulukelauksia: Sosiaalinen esiintyjä

Minna Lindgren nautti täysin siemauksin oppikoulun taidetunneista.

Ällän paperit, ne Minna Lindgren kirjoitti Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta vuonna 1982.

– Se ei oikeastaan ollut minun vaan opettajien ansiota. En juuri ahertanut opintojen eteen, mutta kävin kuitenkin tunnollisesti tunneilla. Opettajat valmistivat meitä mahtavasti kirjoituksiin. Jossain toisessa koulussa olisin kirjoittanut huonommin.

Oppikoulussa ja lukiossa Minna oli sanojensa mukaan sosiaalinen, huomionkipeä ja vähän lapsellinen oppilas. Tunnilla oli vaikea olla pulisematta.

 

Syvimmän jäljen nuoreen Minnaan jätti näyttämötaiteen opettaja Outi Louhija. Hänen opissaan sykkiläiset harjoittelivat hengittämistä, rentoutumista, lavalla olemista, esiintymistä.

– Hänen tunneiltaan olen eniten ammentanut myöhempään elämääni. Radiotyössä ja kirjailijan ammatissa esiintymistaidosta on ollut valtava apu. Samanlaista oppia pitäisi ihan kaikkien saada.

Lukion ja välivuoden jälkeen Minna aloitti musiikkitieteen opinnot Helsingin yliopistossa. Musiikkitiede oli kakkosvaihtoehto, sillä ovet Opettajakorkeakouluun eivät hänelle auenneet.

Toimittajan työt Ylellä Minna aloitti kesken opintojen. Töiden ohessa hän otti kaiken irti akateemisesta vapaudesta ja opiskeli kaikkea itseään innostavaa. Maisteriksi hän valmistui 12 vuodessa.

Nykykoulua Minna kehittäisi emeritaprofessori Lea Pulkkisen luoman mallin mukaan. Siinä harrastukset on integroitu koulupäivään.

– Peruskoulun hyvistä periaatteista, kuten tasa-arvosta ja opettajien autonomiasta, olisi tärkeä pitää kiinni.